Riv vermaakt Vieve
Gezin

2 UNDER 2

Hi!

Leuk dat je er weer bent voor een nieuwe blog. Ik hoor je denken, 2 under 2?
Riv is inderdaad al 2 en dus niet meer under 2, maar ik ben wel een poosje een 2 under 2 mom geweest. Hoe is dat me bevallen? En hoe gaat het nu? Lees dan snel verder.

Toen ik zwanger raakte van Vieve, was Riv 6 maanden. Toen hij 14,5 maand was, werd zij geboren. Tijdens mijn zwangerschap werd ik al ‘gewaarschuwd’ dat ik het nog wel pittig zou krijgen. Ik wuifde dat altijd weg, want daar ben je toch zelf ook voor een deel bij? En daarnaast, waar bemoeit iedereen zich mee?

We zijn thuis! Het eerste moment dat Riv zijn zusje ziet.

Kraamweek

De dag dat Vieve werd geboren, was Riv bij een van zijn oma’s aan het spelen. Het duurde allemaal wat langer in het ziekenhuis, maar toen we eindelijk naar huis mochten, konden we niet wachten om hem zijn zusje te laten zien! Dat eerste moment vergeet ik nooit. Ook al was Riv nog maar heel klein en snapte hij er nog niet veel van -want, die baby was eerst een dikke buik, en nu ligt er ineens iets wat ze babyzusje noemen OP mama haar buik-, hij was al enorm lief voor zijn zusje. Hij gaf haar kusjes en aaide haar. De kraamweek bleef ik boven, ook dat was wennen voor Riv, want waar was mama nou? We hebben toen heel bewust momentjes met zijn tweetjes gepakt boven in het grote bed.

Oh wat was je eigenlijk nog een mini hier! En toch al grote broer. Even tijd samen met mama alleen.

Het echte leven

Toen het echte leven begon viel het me eigenlijk wel mee. Het grootste verschil vond ik dat je ‘s ochtends toch écht je bed uit moest. Toen Riv klein was, kreeg hij zijn eerste voeding gewoon boven en sliepen we daarna allemaal nog even verder. Bij Vieve kon dat natuurlijk niet, omdat Riv ‘s  ochtends ook graag een fatsoenlijk ontbijtje wilde. Voor het hebben van een ritme en structuur vond ik dat niet zo erg. Verder sliep Vieve steeds af en aan. Als ik Vieve borstvoeding gaf dan kwam Riv kijken of ik zette even een filmpje voor hem aan. Zij lag wel wat meer in de box dan Riv toen hij klein was, omdat ik nu ook mijn aandacht aan Riv moest geven.

Als je baby zusje jouw speelgoed en eten jat is dat soms best lastig.

Vond ik het dan wel eens lastig?

Jazeker vond ik het bij vlagen wel eens lastig.
Vooral de hoeveelheid spullen die je mee moet nemen in het begin! Mensen kinderen wat een gesleep. De duo wagen, een luiertas met 2 maten luiers, reservekleding, flessen drinken.. Voordat ik de deur uit was, was ik letterlijk 2 uur verder. De eerste periode heb ik dat ook altijd erbij gezegd: “Het is vaak iets meer werk om thuis weg te komen dan ik gewend ben, dus sorry als ik te laat ben!”. Uiteindelijk word je daar handiger in. Voor Riv hoefde ik steeds minder mee, maar 1 luier i.p.v. een hele voorraad, geen eigen beker of fles, want hij drinkt uit normale bekers en zo nog een aantal dingen. Voor Vieve werd dat natuurlijk wel steeds meer. Fruithapje, soepstengels, evt. een warme hap.

Op pad met de Joolz Geo Duo.

Het meest lastige vond ik hoe Riv soms tegen zijn zusje deed. Ik denk dat hij inmiddels echt niet beter weet dan dat zij er bij hoort. Toch vindt hij het soms lastig als zij aan zijn speelgoed zit, of als zij iets pakt wat hij interessant vindt, of als zij iets te eten heeft wat hij net niet hoefde maar dan nu ineens wel. Waar hij in het begin lomp was omdat dat een beetje bij de leeftijd hoorde, is hij nu wel eens lomp om aandacht te vragen. Dit begon allemaal vanaf het moment dat Vieve zich wat meer kon verplaatsen door de kamer. Ze werd -denk ik- meer een bedreiging voor hem en hij moest zijn plekje opnieuw vinden.

Riv luistert even naar Vieve haar hartje.. met zijn hijskraan. Op dit soort momenten was het opletten geblazen, hij kon haar zo een tik geven met die hijskraan.

Inmiddels,

gaat dat allemaal een stuk beter. Hij kan nog steeds wel lomp doen tegen Vieve, maar zij daagt hem ook geregeld uit. Ze kunnen zich beiden heel goed afzonderlijk, maar ook met elkaar vermaken. Dat geeft mij iets meer tijd om toe te komen aan dingen die ik wil doen, of simpelweg moet doen. Ik durf nu met een gerust hart naar boven te lopen om wat te pakken, en ze allebei beneden in de woonkamer te laten. Riv leert te delen met haar. Hij geeft haar regelmatig ook een autootje om mee te spelen, zo lang hij maar zelf mag kiezen welke. Hij helpt haar met torens bouwen en zegt dan: “Kijk Vievie, zo!”. Als Vieve huilt dan zegt hij: “Vievie niet huilen.” en hij legt haar op zijn manier uit wat er is. Het is echt aandoenlijk om die verandering te zien, hij wordt meer en meer een zorgzame grote broer.

Lachen als je grote broer gek doet!

Het enige wat ik soms vervelend vind nog, zijn de wisselende slaaptijden. Vieve slaapt van 10-12, Riv van 12-2 en Vieve dan weer van 2-4 ongeveer. Ik heb weinig momentjes even voor mezelf zonder de kinderen, maar aan de andere kant is het ook wel heel leuk om ze afzonderlijk van elkaar nog even aandacht te kunnen geven en aan de mama-kind band te werken . Wat betreft die slaaptijden probeer ik wel wat relaxter te zijn dan bij Riv destijds. Ik probeer wat meer te schuiven, omdat ik anders het huis niet meer uit kom als ik alleen ben. Ik bedenk me dan ook maar dat het vast niet lang meer duurt tot Vieve ook alleen een lange middagdut doet. Als ik nu zie hoe blij ze met elkaar zijn, vind ik het alleen maar super leuk dat ze zo dicht op elkaar zitten qua leeftijd. Er zullen heus met andere leeftijdsverschillen ook handige en fijne voordelen zijn. Dit is mijn ervaring!

Kijk ze nou. Vieve een paar dagen oud en Riv ongeveer 15 maanden. Broer en zus ❥

Tip voor (aankomende) broer/zus

Wat ik nog mee wil geven als tip voor als jouw kleine binnenkort grote broer of zus wordt, is dat het super leuk is om je kind mede verantwoordelijk te maken. Uiteraard kijk je dan wel wat past bij jouw kindje en zijn leeftijd. Riv vond het heel stoer om de luiers van Vieve aan te geven bij het verschonen, of om er met een stoel bij te staan. En als we weggingen met de kinderwagen en hij mocht zelf lopen, vond hij het maar wat cool om de kinderwagen te duwen. Zo zullen wat oudere kindjes ook echt wat meer in de verzorging kunnen helpen. Ik denk, dat dat echt helpt bij het accepteren van het niet meer enig kind zijn.

Hoeveel leeftijdsverschil zit er tussen jouw kindjes? En hoe ervaar jij dat?
Ik hoor het graag in de reacties.

3 Comments

  1. Ik herken mij heel erg in jou verhaal. Toen Yara 7 maanden was werd ik zwanger van Kyan. Kyan is op 5 september geboren. Yara is van 8 april 2017. Toen Yara haar broertje voor het eerst zag vond ze dat heel gek, wat je zegt, eerst zat de baby nog in de buik en nu ineens bij mama op schoot.
    Yara is hartstikke lief voor haar broertje en helpt mij graag! Leuk om te lezen dat iemand hetzelfde heeft ervaren als ik!
    Wij hebben speciaal dezelfde wagen aangeschaft, op dit moment zit Yara graag in de boodschappenmand? en dan zit Kyan in de maxi cosi bovenin.

    x Marissa (?)

    1. Leuk om te horen, nog zo’n 2 under 2 mama én dezelfde naam! Hoe bevalt de Joolz Geo jou? Wij gebruiken hem nog steeds als duo! Al hebben we ook het plankje erbij gekocht. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.