Opvoeding Persoonlijk Peuter

Accepteer jij het als een ander jouw kind corrigeert?

Ik was afgelopen week in een indoor krijspaleis met Riv, Martine en Sarah. Riv en Sarah kunnen al best lekker samen spelen en wij kunnen gerust even gaan zitten met hen in het zicht zonder er met onze lip boven op te zitten. Maar wat er toen gebeurde had ik echt niet voor mogelijk gehouden…

Stop een stel peuters bij elkaar…

Martine en ik zaten te lunchen, de kids hadden hun broodjes al op en gingen lekker spelen. We waren even met ze mee gelopen naar het deel waar ze lekker konden spelen. Een klein, overzichtelijk stukje. Ze waren de enige twee, maar niet veel later sloten er nog wat kindjes aan. Dat ging heel erg leuk, ze gingen samen van de glijbaan en renden snel weer omhoog. 

Het zijn en blijven peuters. Lekker egoïstisch en af en toe last van aanstelleritus. Als ik voor Riv spreek, moet ik aan die aanstelleritus niet teveel aandacht schenken en dan speelt hij zo weer verder. Anders vind ik het wanneer hij naar de glijbaan rent en iedereen op zijn pad aan de kant duwt. Dat deed hij gelukkig niet, maar dan zou ik daar wel wat van zeggen. Aan de andere kant vind ik ook dat je een stel peuters best wat onderling kunt laten ‘uitvechten’. Als Riv bijvoorbeeld geduwd wordt, dan kijk ik eerst hoe hij het zelf probeert op te lossen, alvorens ik me er mee ga bemoeien. 

Je hoeft gewoon niet aan mijn kind te zitten

Riv kan soms een beetje lomp zijn. Niet alleen tijdens zijn spel, maar ook bewust. Dat doet hij bij Vieve, maar op deze dag blijkbaar ook bij een vreemd kindje. Ik denk dat het meisje ongeveer net zo oud was als Vieve. Ze leek ook wel een beetje op haar. Niet dat dat goed praat wat hij deed.. 

Ik zag het gewoon gebeuren. Het meisje liep en Riv duwde haar omver. Bewust. Ik stond op om hem er op aan te spreken en hem even bij me te houden als ‘straf’ (wat een rotwoord vind ik dat trouwens). Zover kwam ik niet eens. De oma van het meisje was al opgestaan om het meisje te troosten en toen kwam het..

Ze pakte Riv bij zijn arm, maar echt stevig, en schudde hem zo een paar keer heen en weer. Wat ze tegen hem zei weet ik niet eens meer. Dat kon ik niet horen door het stoom dat uit mijn oren kwam.

Ik stond er van te trillen

Ik beende woest op deze mevrouw af en vroeg haar of ze wel even van mijn kind af wilde blijven. Misschien vroeg ik het niet zo netjes, maar ik vind het écht niet OK dat je op die manier aan andermans kind zit. De beste mevrouw keek me kwaad aan en zei dat ik niets deed. Ik legde haar uit dat nog onderweg was en ik zei dat ze van mijn kind af moest blijven. Ze herhaalde weer dat ik niets deed. Nog kwaaier dan ik al was zei ik weer dat dat ook nog niet kon omdat ik onderweg was, maar dat zij hem niet zo vast hoeft te pakken. Toen stamelde ze sorry en liep ik met Riv weg.

Aan ons tafeltje heb ik hem nog wel streng toegesproken en gezegd dat hij niet mag duwen. Thuis moet hij dan altijd sorry zeggen tegen Vieve (of iets wat daar op lijkt), dus dat wilde ik bij dit meisje ook doen, maar de oma was al weg naar een ander speeltoestel. 

Heb ik het wel goed aangepakt?

Toen ik terug was bij ons tafeltje zat ik gewoon helemaal te trillen van wat er was gebeurd. Die mevrouw die zo met mijn kind om gaat, maar ook mijn reactie naar haar. Was die niet wat te fel? Ik had het er nog even over met Martine. Ik vind het namelijk echt geen probleem als anderen mijn kind corrigeren wanneer hij iets doet wat niet kan. Ik denk wel dat ik het minder erg vind als vrienden dat doen dan wildvreemden. 

Vlak na dit voorval was er namelijk een jongetje dat ook een beetje liep te duwen. Martine sprak hem daar op aan en vroeg of hij er mee wilde stoppen. Het enige dat zij deed in aanraking was zijn hand weghalen bij Sarah. Dat vind ik gewoon veiligheid creëren voor je kind. Als iemand dit bij Riv zou doen voordat ik het zou kunnen doen, of als ik het bijvoorbeeld niet had gezien, dan zou ik diegene alleen maar dankbaar zijn.  

Het gaat mij er dus met name om dat deze mevrouw Riv zo hardhandig bij zijn arm pakte en heen en weer schudde. Begrijp me niet verkeerd, ik vind echt dat hij hier op aangesproken moest en mocht worden, alleen hoefde ze hem niet zo vast te pakken. Ze heeft bijvoorbeeld ook niet eens gekeken of er al een moeder onderweg was om hem aan te spreken.

Ik had niet van mezelf gedacht dat ik zo fel zou reageren. Ik voelde me echt een leeuwin die voor haar kind op komt. Blijkbaar ligt hier dus mijn grens. En tegen dat gevoel kon ik niets doen. Toen ik thuis kwam vertelde ik het aan Steef en die gaf me groot gelijk dat ik zo had gereageerd. Hij werd zelfs een beetje boos op die mevrouw. 

Is jou dit wel eens overkomen? Of was je misschien zelf degene die wel eens andermans kind corrigeerde? Ik was er best van onder de indruk hoe dat oermoeder gevoel in mij naar boven kwam.
Hoe ga jij hier mee om?Uitgelichte afbeelding via Pexels

Ik was

2 Comments

  1. Helemaal met je eens! Mijn kind mag je best corrigeren. In principe via aanspreken en uitleggen dat het niet de bedoeling is wat ze doet. Als er handgemeen is mag dat om haar hand idd weg te houden. Maar als iemand mn kind stevig vastpakt en gaat rammelen, dan ben je van mij.
    Nou moet ik eerlijk zeggen dat Lauren nogal een schaap is, dus het vaker andersom is qua corrigeren. Ik wacht meestal op de ouders of als er accuut wat is zeg ik er wat van. Laatst was er een jongetje (5) die aangesproken werd door zn vader. Hij keek m aan en gaf hem de middelvinger en rende toen weg. Langs mij. Biiiiiiiijna had ik hem getackeld. Maar kon me nét op tijd inhouden hahah.

    1. Dankje! Fijn om te horen. Corrigeren mag dus zeker wat mij betreft. Naja je snapt me. Riv was voorheen ook altijd de “onderdanige” maar begint sinds een poosje wat dominanter te worden. Dat vinden wij op zich geen verkeerde ontwikkeling, zo lang de balans er maar is.
      Hahaha biiiijna getackeld, snap ik helemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.