Persoonlijk Zwangerschap

DE (SCHIJN)ZEKERHEID VAN PRENATALE SCREENING

De afgelopen jaren is er het één en ander veranderd als het aankomt op prenatale screening laten uitvoeren. Zo is de NIPT sinds 2017 ook in Nederland toegankelijk. Geeft prenatale screening nou zekerheid of is het alleen maar schijn?

Ik heb zelf natuurlijk ervaring met het kiezen voor prenatale screening. Toch hoor je er ook maar weinig over. Je hoort wel dat mensen naar een echo centrum gaan voor hun 20 wekenecho, maar uitslagen of redenen waarom mensen al dan niet voor (andere vormen van) prenatale screening kiezen, daar hoor je niet zoveel over.

En stel nou… dat een uitslag niet zo goed is als je had gehoopt? En stel dan, dat jij de keuze maakt om de zwangerschap te beëindigen? Daar hoor je al helemaal nooit wat over. De komende weken zullen er blogs online komen van vrouwen die hun ervaring delen over prenatale screening.

HOE KOM JE DAN AAN DIE ZEKERHEID?

Er zijn verschillende manieren waarop je voor de geboorte van je kind al kunt laten checken of er bepaalde afwijkingen zijn. Zo krijg je bij één van de eerste bezoekjes aan de verloskundige al een labformulier mee om bloed te laten prikken. Dit is met name om te controleren of de zwangere een infectieziekte heeft en om je bloedgroep en dergelijke te bepalen. Maar mocht er aanleiding zijn voor verder onderzoek, dan gebeurt dat ook na dat bloedonderzoek.

Dan zijn er nog de combinatietest, de NIPT en de 20 wekenecho.

COMBINATIETEST

Deze test is een bloedonderzoek bij de zwangere vrouw en een echo van de baby waarbij de nekplooi gemeten wordt. Dit wordt tussen de 9 en 14 weken zwangerschap gedaan. De uitslag is een kansberekening van hoe groot de kans is dat je zwanger bent van een kindje dat het down-, edwards- of pataussyndroom heeft.

De combinatie test ontdekt ongeveer 85/100 kinderen met down, 77/100 kinderen met het edwardssyndroom en 65/100 kinderen met het pataussyndroom.

Kosten: €168,-
Deze kosten zijn meestal voor eigen rekening. Als je een medische indicatie hebt kan het zijn dat je (een deel van) de kosten vergoed krijgt.

NIPT

De NIPT is vanaf 1 april 2017 beschikbaar voor zwangeren in Nederland. Dit is een bloedonderzoek bij een zwangere vrouw. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap worden uitgevoerd. De NIPT ontdekt ongeveer 97/100 kinderen met down, 90/100 kinderen met het edwardssyndroom en 90/100 kinderen met het pataussyndroom.

Kosten: €175,-
Deze kosten zijn meestal voor eigen rekening, maar als je de NIPT laat uitvoeren omdat de uitkomst van een eerder uitgevoerde combinatietest een verhoogd risico aangaf, dan worden de kosten vergoed.

20 WEKENECHO

De 20 wekenecho is een medische echo die uitgevoerd wordt door gespecialiseerde echoscopisten. Tijdens de uitgebreide echo wordt je kindje van top tot teen goed onderzocht. Met de 20 wekenecho kunnen onder andere hartafwijkingen, een schisis, een klompvoetje en een open rug ontdekt worden. Je krijgt met een 20 wekenecho geen ‘garantie’ op een gezond kind, omdat niet alle afwijkingen gevonden kunnen worden.

MIJN EIGEN ERVARING

Toen wij in 2015 ontdekten dat ik zwanger was van Riv bestond de NIPT nog niet. Althans.. het bestond al wel, alleen werd deze test in Nederland nog niet uitgevoerd. Je kon hem in België wel laten uitvoeren. Als het aankwam op prenatale screening door middel van een bloedtest dan was je aangewezen op de combinatietest.

Ook wij moesten natuurlijk nadenken over of we dan een combinatietest wilden. Heel eerlijk… ik heb me niet eens verdiept in de syndromen die onderzocht worden in de combinatietest. Ik weet wat het syndroom van Down is, ik weet ook dat dit syndroom zich op verschillende ‘manieren’ uit. Maar hoe beperkt je kindje zal zijn als het geboren wordt met Down… dat kan zo’n test je ook niet vertellen.

Maar goed.. wat zouden we gaan kiezen? We hebben wel informatie gekregen van de verloskundigen, omdat we er nog niet helemaal over uit waren. Ik was 23 toen ik zwanger was van Riv, Steef was 26. Allebei jong, allebei (voor zover we wisten) gezond. Wat dat betreft zagen we geen reden om een test te laten doen. De kans op bijv. Down syndroom neemt toe naarmate je ouder bent, dus die kans was op onze leeftijd een stuk kleiner.

STRESS OF GOEDE VOORBEREIDING?

Enerzijds vond ik het een lastige keuze om te maken. Met name de keuze voor de combinatietest. Ik was bang dat als ik een slechte uitslag zou krijgen ik de rest van de zwangerschap stress zou hebben. Of me in ieder geval heel druk er over zou gaan maken. En wat zou dat voor zin hebben? Want je verandert het niet. Als ons kindje één van de syndromen zou hebben.. wat zou ik dan doen? Ik denk dat ik het nooit over mijn hart zou kunnen verkrijgen om de oh-zo-gewenste zwangerschap te beëindigen.

Ook vond ik het feit dat je bij de combinatietest te maken hebt met een kansberekening niet perse geruststellend. Dan krijg ik zo’n kansberekening… en dan? Dan kan een kans van 1:500 nog wel een kleine kans zijn, maar de kans is er nog steeds.. En dat weet je dan. Dan houd ik mezelf liever van de domme en maak ik mezelf niet onnodig bang.

Wat betreft de 20 wekenecho vond ik het makkelijker. Dat wilde ik wel uit laten voeren. Als er dan afwijkingen uit zouden komen zou dat ook kunnen gaan over afwijkingen waar tijdens de zwangerschap al wat aan gedaan kan worden, en waar je behandeling op aangepast kan worden. Dat vond ik wel een ander verhaal. Daar op voorbereid zijn vond ik wel een meerwaarde hebben.

Bij Riv hebben wij dus alleen de 20 wekenecho laten uitvoeren. Daar kwam gelukkig niks uit en ook na zijn geboorte bleek hij helemaal gezond! Wat een opluchting. Ik vond het wel bizar dat ik eigenlijk pas een paar uur na zijn geboorte besefte dat hij helemaal gezond was en dat dat niet iets was waar ik meteen naar keek toen hij net geboren was.

EN TOEN WAS IK WEER ZWANGER…

In december 2016 kwamen we er achter dat ik weer zwanger was. De NIPT was nog steeds niet toegankelijk in Nederland. Wel stonden we dit keer langer stil bij de keuze voor een combinatietest. We hadden immers al een gezond kind en hoe anders zou ons leven worden als een 2e kindje niet zo gezond bleek? Voor ons gold nog steeds wat bij Riv ook al zo was.. Ons kindje was welkom, met of zonder syndroom en bij een 20 wekenecho vonden we het wederom weer belangrijk om op bepaalde afwijken te laten controleren. Ik lag die keer wel beduidend minder relaxt op de onderzoeksbank dan tijdens de zwangerschap van Riv.

We zijn mega dankbaar dat wij in nog geen anderhalf jaar tijd 2 gezonde kinderen hebben mogen krijgen van wie wij elke dag genieten. Maar de zorgen die je hebt in een zwangerschap worden er absoluut niet minder om na de bevalling. Ook niet als je kind gezond is.

Dit was mijn persoonlijke ervaring met prenatale screening. Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal! Wil jij ook (anoniem) schrijven voor lifeofamomaholic? Vul dan het contactformulier hieronder in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.


Bron: RIVM
Afbeelding: Pixabay
Uitgelichte afbeelding: Pixabay

4 Comments

  1. […] Lees ook: DE (SCHIJN)ZEKERHEID VAN PRENATALE SCREENING […]

  2. […] Lees ook: de (schijn)zekerheid van prenatale screening. […]

  3. […] afwijkingen? Ik was benieuwd hoe andere vrouwen hier mee om zijn gegaan. Eerder schreef ik al mijn eigen ervaring met prenatale screening en legde ik kort uit waar dit uit bestaat. Vandaag het verhaal van […]

  4. […] Lees ook: de (schijn)zekerheid van prenatale screening. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.