Musthave van de maand

E-READER – MUSTHAVE VAN DE MAAND

Een e-reader als musthave van de maand.. De een zal me uitmaken voor oud wijf en de ander ziet in hoe geniaal ik ben. Ik ben in ieder geval intens blij met deze musthave, die ik voor mijn verjaardag kreeg.

EEN E-READER DUS

Ik houd heel erg van schrijven, dat weet iedereen inmiddels wel. Maar ik houd ook heel erg van lezen. Vroeger toen wij op vakantie gingen, ging ik eerst naar de bieb en leende daar dan het maximale aantal boeken. Die verslond ik allemaal in de vakantie. Jammer genoeg maakte ik er buiten de vakanties te weinig tijd voor.

Deel 2 van de reeks van Astrid Holleeder

Tot ik laatst het boek Judas helemaal uit las, in 2 of 3 dagen. Ik had de smaak weer helemaal te pakken. Op vakantie lekker lezen vind ik heerlijk, maar al die boeken meenemen is dan wat minder prettig. Ook als ik ‘s avonds in bed nog wil lezen, vindt Steef het soms vervelend dat de lamp dan nog aan is. De oplossing: een e-reader.

DE KOBO CLARA HD

Ik had een beetje research gedaan voor welke ik dan wilde. In eerste instantie las ik wat negatieve verhalen over de Kobo e-readers, daardoor begon ik te twijfelen en verder te zoeken naar andere merken.

Ik wilde in ieder geval geen Kindle e-reader. Deze lezen alleen een ‘eigen’ bestandsformaat ebook. Je kan dan bijvoorbeeld niet een ebook bij de bieb lenen, want dat bestandsformaat kan niet gelezen worden door je Kindle e-reader.

Uiteindelijk zette ik de Kobo Clara HD op mijn wishlist. Deze had qua uiterlijk wat ik wilde (geen fysieke knoppen), ik kan er evt. een Kobo Plus abonnement bij nemen, qua geheugen prima en waterdicht was voor mij geen harde eis, aangezien wij toch geen bad hebben waar ik in zou kunnen lezen.

PLUSPUNTENMINPUNTEN
Voorzien van Comfortlight PRO. De schermverlichting wordt aangepast aan je omgevingslichtNiet waterdicht.
8 GB geheugen, dat is ruimte voor wel 6000 ebooksGeheugen is niet uitbreidbaar, maar wie leest er nou meer dan 6000 boeken TEGELIJK!?
Lichtgewicht: maar 166 gram.Er wordt geen adapter meegeleverd, je moet die dus zelf nog even aanschaffen.

EXTRA’S

Koop je een e-reader dan moet je automatisch denken aan de extra’s die er dan bij komen. Ebooks zijn namelijk ook niet gratis, en een hoes is ook geen overbodige luxe.

EBOOKS KOPEN OF LENEN?

Heb je een mooi boek gezien dat je graag wil lezen? Je kunt ebooks zowel kopen (los of met een Kobo Plus abonnement) als lenen.

Voor €9,99 per maand sluit je een Kobo Plus abonnement af. Dat is dan voor alleen e-books. Je kunt onbeperkt ebooks “kopen” en het is een abonnement wat je per maand kunt opzeggen. Ik twijfel even of ik dit zal doen, of dat ik losse boeken ga kopen. Het hangt er net vanaf hoeveel je gaat lezen of het wel of niet rendabel is. De eerste 30 dagen zijn gratis, en dat ga ik in de vakantie mooi even uitproberen!

Een ander alternatief is dat je via je bibliotheek lidmaatschap ebooks leent. Volgens mij verschilt het per bibliotheek hoe groot de collectie is. Bij de online Bibliotheek zijn er ruim 20.000 ebooks te leen en betaal je maar €42,- per jaar om lid te zijn en mag je 10 ebooks per 3 weken lenen. Omgerekend is dat €3,50 per maand, een stuk goedkoper dan het Kobo Plus abonnement dus. Ik krijg never nooit 10 boeken in 3 weken uit, dus in dat opzicht vormt dat geen belemmering voor mij.

Perfect voor op vakantie! Geen zware boeken meezeulen, maar alles in dit apparaatje.

Je hebt ook nog een kennismakingsabonnement. Dat kost €21,- per jaar, alleen dan mag je maximaal 6 ebooks lenen in dat jaar. Dat vind ik dan wel weer weinig.

Nou zijn bij de online Bibliotheek niet alle ebooks geschikt voor een e-reader, en zijn sommige alleen te lezen in de app van de bibliotheek of op je tablet, daar moet je dus even op letten. Hele nieuwe titels staan er ook nog niet altijd tussen. Dan is het dus een kwestie van geduld, of toch even los aanschaffen.

HOES

Zo’n e-reader is net zo’n gevalletje als je telefoon. Die wil je graag goed beschermen tegen krassen en valpartijen. De hoes die je er bij kunt kopen was niet per se de mooiste. Dat hoeft ook niet, maar hij was ook nog eens €30,-. Dat kan goedkoper, dacht de vrek in mij. Ik struinde AliExpress af en vond dit exemplaar. Mooi roze, met een magneetsluiting. Hij kostte €6,93. Die moet nog binnen komen, dus tot die tijd betekent dat extra voorzichtig doen!

Heb jij een e-reader? Wat zijn jouw boekentips? Ik kan niet wachten om lekker te gaan lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.