Fitbit Versa + accessoires
Musthave van de maand Review

FITBIT VERSA – MUSTHAVE VAN DE MAAND

Ik ben mega blij met mijn nieuwe Fitbit Versa! Een mooie, vrouwelijke smart- en sportwatch. Ik heb hem nu een paar weken en hij bevalt heel erg goed. De bewegingsprikkels motiveren me vaker op te staan en in beweging te komen, en ook drink ik meer water doordat ik het bij kan houden zowel op mijn horloge als in de app. Benieuwd wat de Fitbit nog meer voor je kan doen? Check het gauw.

VAN SPORTHORLOGE NAAR SMARTWATCH

Voor het hardlopen en voor het tracken van mijn dagelijkse beweging had ik altijd mijn TomTom Runner 3 Cardio. Dat vond ik een superfijn horloge, met name vanwege de mogelijkheid om er routes in te zetten. Zo kon ik elke keer nieuwe routes van een bepaalde afstand lopen, zonder de weg kwijt te raken.

De TomTom vond ik alleen toch wat lomp om mijn pols. Van het siliconen bandje kreeg ik intense jeuk en uitslag op mijn pols en de functie voor de routes gebruikte ik niet meer zo vaak. Geïnspireerd door mijn zus zocht ik uit of de Fitbit Versa iets voor mij was.

FITBIT VERSA

De Fitbit Versa is een eleganter sporthorloge dan de TomTom. Hij lijkt een beetje op de Apple Watch qua uiterlijk. Het belangrijkste voor mij was dat er een RVS bandje op zou kunnen, zodat ik niet meer afhankelijk was van zo’n zweterig siliconenbandje.

Dat bleek te kunnen, zowel van Fitbit zelf, als andere partijen die RVS bandjes aanbieden. Na goed gekeken te hebben wat de Fitbit Versa nog meer in huis had schafte ik hem aan.

Ik koos voor een rosé goudkleurig horloge, die standaard geleverd wordt met een peach kleurig siliconen bandje. Dat kostte €179,-

Op aanraden van mijn zus schafte ik er ook een screenprotector bij aan voor €11,95. Die zet je heel gemakkelijk over de kast van je horloge, zodat hij beschermd wordt tegen krassen.

Zoals ik al zei wilde ik graag een RVS bandje in plaats van het siliconenbandje. Ik heb heel lang getwijfeld tussen een rosé goudkleurig bandje of gewoon zwart. Ik koos uiteindelijk voor een RVS zwart bandje met magneetsluiting. Dat bandje kost € 17,99 en kon ik heel gemakkelijk verwisselen en ook de magneetsluiting is sterker dan ik had gedacht.

Nu had ik alles in huis om hem eens goed te bekijken.

Fitbit Versa + accessoires

FITBIT APP

Ik downloadde de Fitbit app en zette al mijn gegevens in de app. Vervolgens ging hij synchroniseren met mijn Fitbit en kon het echte werk beginnen: het dragen van het horloge en de gegevens vervolgens bekijken. De Fitbit beschikt over 3 knoppen en een touchscreen.

In de Fitbit app kun je alle gegevens die jouw Fitbit verzamelt om jouw pols, uitgebreid en gedetailleerd bekijken. Dat kan ook van gegevens uit het verleden. Zo kun je bijv. zien wat je gemiddelde slaap- of beweegtijd was van afgelopen week.

In de app kun je ook kiezen uit verschillende wijzerplaten voor je Versa. Met een foto of andere afbeelding, een digitale klok of juist een analoge weergave. Je kiest dan ook zelf welke waarden je Fitbit je laat zien. Ik vind het aantal stappen en verdiepingen het fijnst om te zien.

APPS
In de app kun je ook weer andere apps op je Fitbit Versa zetten, zoals het weer, Spotify of Deezer, Strava, Philips Hue, Nest en verschillende agenda apps. Je kunt ook instellen dat push meldingen van je mobiel (denk aan telefoonoproepen, WhatsApp, Instagram, FaceTime maar ook HartslagNu voor als je burgerhulpverlener bent) binnenkomen op je Fitbit als je telefoon in de buurt is. Ik vind dat handig voor op mijn werk. Zo weet ik bijvoorbeeld meteen dat het kinderdagverblijf belt, terwijl mijn telefoon op het kantoor ligt. Dan kan ik dus meteen de keuze maken om die wel even gauw op te nemen.

BEWEGING MONITOREN

SPORTEN
Het belangrijkste waarom je een sporthorloge aanschaft is natuurlijk omdat je je activiteiten er mee wilt kunnen meten. Met deze Fitbit kun je heel veel verschillende sporten tracken. Het belangrijkste voor mij is hardlopen, wandelen en fietsen. Met de Fitbit Versa kun je ook zwemmen, hij is waterbestendig. Ik heb ingesteld dat hij activiteiten vanaf 10 minuten standaard meet als ‘workout’. Wat ik wel een minpunt vind, is dat de Fitbit geen GPS heeft. Je moet dus altijd je telefoon meenemen om bijv. op de kaart te zien waar je hebt hardgelopen. Aan de andere kant, met mijn TomTom nam ik mijn telefoon ook altijd mee, omdat ik anders geen muziek had. Dusja, je kunt niet alles hebben.

BEWEGINGSPRIKKELS
Wat ik fijn vind is dat je kunt instellen hoe actief je op een dag wilt zijn. Zo heb ik ingesteld dat ik tussen 9:00-19:00 uur bewegingsprikkels wil ontvangen, wanneer ik nog geen 250 stappen heb gezet dat uur. Die tijden zijn doorgaans de tijden dat ik beweeg. Heb ik een late dienst loopt dit langer door, tot een uur of 23:00 uur, maar als ik thuis ben hoef ik na 19:00 uur (bedtijd van de kinderen) niet per se meer bewegingsprikkels te ontvangen en wil ik lekker chillen op de bank.

Screenshot gemiddeld aantal stappen
Gemiddeld aantal stappen per dag. Jammer, onder mijn doel. Werk aan de winkel!

Zo merkte ik meteen dat ik qua beweging best goed zit tijdens mijn werk en thuis. Laatst had ik een kantoordag en ik kreeg ieder uur een bewegingsprikkel.. Ik zat alleen maar achter de computer. Dat werkt dus wel, want ik was me er meteen van bewust hoe weinig ik dan dus beweeg.

AANTAL STAPPEN PER DAG
Ik heb mijn doel voor het aantal stappen per dag op 10.000 staan. Om mezelf uit te dagen, maar eigenlijk baal ik er van dat ik het nooit haal..

Fitbit bepaalt het aantal stappen per dag aan de hand van je paslengte. Bij mij is dit de standaard instelling op basis van mijn lengte, gewicht en geslacht. Ik ga nog wel een keer meten wat mijn daadwerkelijke paslengte is, om het zo nodig nog aan te passen voor nóg nauwkeuriger stappen tellen.

VERDIEPINGEN
De Fitbit meet ook hoeveel verdiepingen je op een dag loopt. Stijg je ongeveer 3 meter in één keer, dan meet hij dat als een verdieping. Naar beneden gaan telt niet mee.

Mijn Fitbit Versa
Mijn Fitbit Versa met een van de vele mogelijke wijzerplaten.

HARTSLAG

Uiteraard kun je met de Fitbit ook je hartslag meten. Bij mij meet hij die constant. Zo krijg je een overzicht van je hartslag in rust, en kun je ook zien hoe je tijdens lichamelijke activiteit functioneert.

In de app kun je dan vervolgens weer terug zien in welke hartslagzones je die dag hebt gezeten. Bijvoorbeeld hoeveel tijd je vetverbranding op gang was, of wanneer je in rust was.

VOEDING

WATER
Dit vind ik echt een mega fijne toevoeging. Je kunt op je horloge toevoegen hoeveel water je drinkt. Ik weet dat ik structureel te weinig water drink. Ik heb voor mezelf een doel ingesteld om 2 liter water op een dag te drinken. In mijn week overzicht kan ik dan precies zien op welke dag dat wel is gelukt en op welke dag niet.

ETEN
Je kunt op je Fitbit je voeding invoeren. Dat kan door het zelf handmatig in te voeren, door middel van een voedingsdatabase, of door het scannen van een streepjescode op een verpakking. Ik gebruik deze functie (nog) niet, maar ik weet wel van mezelf dat ik dat af en toe fijn vind om te gebruiken om inzicht te krijgen in wat ik binnen krijg qua voedingswaarden. Zo gebruikte ik eerder de app MyFitnessPal. Nu kan ik dat allemaal op de Fitbit doen, en in 1 app bekijken.

SLAAP

Mijn slaap is me heilig. Als je je Fitbit ‘s nachts om houdt dan trackt hij je slaap. Ik heb als slaapdoel ingesteld dat ik 8 uur per nacht wil slapen. Met minder slaap ben ik gewoon minder fit én minder gezellig. Je kunt ook doeltijden invullen. Zo is mijn streefbedtijd rond 22:30 uur en mijn streef opsta tijd 7:30 uur.

Screenshot van slaaptracking

Zoals je ziet houd ik me dus niet bijster goed aan die streef tijden. En slaap ik ook minder dan de 8 uur die ik graag zou willen slapen. Dat is wel helemaal mijn eigen schuld, want ik ga geregeld pas na middernacht naar bed en Riv is tussen 7:00 en 7:30 uur wel weer wakker en staat dan naast ons bed. Als ik slaapdienst of vroege dienst heb dan sta ik nog eerder op. Dat is allemaal niet bevorderlijk voor de aanbevolen 8 uur slaap.

MENSTRUATIE

Voor sommige vrouwen is het bijhouden van hun menstruatie cyclus best handig. Voor als je bijvoorbeeld graag zwanger wilt worden, of juist niet. Dat kan ook allemaal met de Fitbit. Ik maak zelf geen gebruik van deze functie, dus daar kan ik niet meer over vertellen, maar de mogelijkheid is er dus wel.

KORTOM

Voor mij is de Fitbit Versa de ideale sport- en smartwatch. Hij ziet er mooi uit en heeft alle functies die voor mij van belang zijn. De batterij gaat minder lang mee dan bij mijn TomTom, maar dat is ook wel logisch als je ziet wat er allemaal op binnen komt én heeft de Fitbit een heel ander scherm dan de TomTom. Ik ben blij dat ik hem heb gekocht, en heb er nog geen seconde spijt van. Als je bewuster bezig wil zijn met je lijf, dan is deze gadget wel een echte musthave.

2 Comments

 1. Sanne says:

  Hey Marissa,

  Fijne uitleg! Kleine tip, je kunt het stappenaantal aanpassen. Ik heb dit zelf bijvoorbeeld terug gezet naar 8.000. Ditzelfde met kilometers en calorieën.

  Liefs, Sanne

  1. Hee Sanne,
   Thanks voor de tip. Ik had hem zelf bewust op 10.000 gezet, omdat ik 8000 altijd wel haal.. Maar misschien zet ik hem wel terug naar 9000, dan is het iets meer haalbaar en daag ik mezelf alsnog uit. Thanks!
   Liefs, Marissa ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.