Mama

GEEN MOEDERDAG

12 MEI 2019

Lieve vrouw,

Of je nou een nog onvervulde kinderwens hebt, of definitief ongewenst kinderloos bent.. Vandaag denk ik een beetje extra aan jou.

Wat moet vandaag een lastige dag voor je zijn. De dag dat alle moeders in het zonnetje gezet worden. Een dag waarop jij dat ook had gewild. Niet eens zozeer om in het zonnetje gezet te worden, want die hele moederdag kan jou nu gestolen worden, jij had ook gewoon moeder willen zijn.

Toen je werk ging maken van je kinderwens, had je nooit kunnen bedenken dat het zoveel pijn zou doen dat het niet meteen lukte. Naarmate de maanden verstreken en het nog steeds niet was gelukt, bleef je maar denken aan wat alle mensen dan zeggen: “Het kan gerust een jaar duren en daarna mag je pas naar de huisarts.”. Het jaar werd volgemaakt, maar nog steeds zonder resultaat.

Ondertussen lijkt iedereen in je omgeving wel zwanger te zijn. En natuurlijk ook allemaal zo poef ineens, zonder moeite. Je wil wel blij voor ze zijn, maar het lukt je niet. Want wat zij hebben, dat wil jij ook en je eigen verdriet wint het van de gunfactor.

Onderzoeken in het ziekenhuis volgen en de angst dat het misschien nooit lukt neemt toe. En dan…? Wat dan? Tot hoe ver ga je om een kindje te mogen en kunnen verwelkomen? Je wil er niet over nadenken, maar je betrapt jezelf er op dat je het toch steeds doet. En dat je nadenkt over het verleggen van die grens, omdat het gevoel van ongewenst kinderloos blijven te pijnlijk voor je is.

Het enige dat je ziet wanneer je in de stad loopt, zijn trotse moeders achter hun gloednieuwe kinderwagens. Op Facebook staat je timeline vol met baby gerelateerde advertenties. Overal word je geconfronteerd met dat wat bij jou (nog) niet is. Mensen die goedbedoelde opmerkingen maken, die des te pijnlijker zijn voor jou.

Lieve vrouw, ik hoop dat het je op een dag gegeven is. Dat jij ook mama mag worden, van een kindje dat groeit in jouw buik of in jouw hart. Dat moederdag een mooie dag voor je wordt, in plaats van een dag met een zwart randje.

You rock woman!

Wees een beetje extra lief, voor die buurvrouw, vriendin, collega of verre nicht, die nog geen mama is, maar dat misschien ook nooit wordt. Want vandaag, zal niet haar lievelingsdag zijn.


Uitgelichte afbeelding via Rawpixel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.