Lifestyle Persoonlijk

HEB IK LAST VAN EEN WINTERDIP?

De winter is niet mijn favoriete seizoen. Niet alleen qua temperatuur, maar ook die donkere en sombere dagen maken mij niet happy. Dit is het eerste jaar dat ik er écht last van heb. Heb ik een winterdip?

Waar ik me normaal wel door de wintermaanden heen sla, en kan genieten van de kaarsjes tijdens de donkere avonden, vind ik het dit jaar allemaal iets minder leuk. Ik had geen zin in nóg een avond lootjes trekken, ik vind het nóg vreselijker om mijn dagdiensten om 7:00 uur te beginnen, ik kan mijn bed niet uitkomen en ik kan me er maar moeilijk toe zetten om me aan te kleden en de deur uit te gaan.

Het betere google speurwerk levert je al gauw en winterdepressie op, in plaats van een winterdip. Dat klinkt wel meteen heftig. Jaarlijks zijn er ongeveer 40.000 mensen die last hebben van een winterdepressie. Vooral vrouwen hebben er last van. Wat herken ik er van?

Opstaan

Door ons onregelmatige werk hoeven wij niet elke dag vroeg op te staan om iedereen aan te kleden, te laten ontbijten en op tijd bij de opvang of oppas te brengen. In plaats daarvan luieren we vaak nog even in bed, gaan we in pyjama naar beneden en doen het lekker rustig aan. Ik kleed me dan aan na het ontbijt en onze dag begint. De laatste maanden heb ik er gewoon geen zin in. Als de kids wakker worden dan dut ik het liefst nog even verder, ik krijg mijn ogen gewoon niet open, ook al ben ik op tijd naar bed gegaan. Het helpt natuurlijk ook niet mee dat ik sommige avonden wel tot 01:00 uur ’s nachts nog lig te scrollen op mijn telefoon, maar eerder lukt het me niet om te gaan slapen. Als Riv vraagt of we naar benene gaan, dan gaan we lekker ontbijten. Ik baal er dan van dat ik nog in mijn ochtendjas zit. Ik voel me niet wakker, ik voel me niet uitgerust. Ik loop achter de feiten aan. Ik heb een onrustige huid en aan de ene kant wil ik die graag vol smeren met make-up om dat een beetje te verdoezelen, aan de andere kant heb ik er geen zin in en weet ik dat die make-up mijn huid niet beter maakt.

Frisse lucht doet wonderen

Ik had me voorgenomen toen het herfst werd om me niet teveel te laten leiden door het weer en lekker naar buiten te blijven gaan met de kids. Ik heb ook niet voor niets de buitenspeelbroeken gekocht vorig jaar, zodat we -weer of geen weer- naar buiten kunnen. Puntje bij paaltje vind ik het weer teveel gedoe. Fietsen is te koud, of te nat. Buiten spelen of een stuk wandelen? Leuk hoor, maar dan moet ik twee kinderen en mezelf inpakken in een winterjas, met sjaal en muts. Meid, wat een kleine moeite! Ik hoor het je denken. En mezelf ook nu ik het zo opschrijf. Maar als ik in mijn eentje ben, heb ik er gewoon niet zoveel zin in.

Moe, moeier, moeist

Afgelopen week had ik een late dienst gehad, voordat ik sliep was het -wederom- een uur of 1. De kids sliepen bij mijn schoonouders want Steef had ook een late dienst. We konden dus een soort van uitslapen. Nou, ik denk dat veel moeders het wel herkennen dat je dan dus niet uitslaapt en gewoon wakker wordt op het tijdstip dat je kinderen doorgaans wakker worden. Zo zag ik om 7 uur de wekker, om half 8, om 8 uur en uiteindelijk om 9 uur. Toen ging ik er maar eens uit. Ik had dus een nacht gemaakt van 8 uur. Over het algemeen heb ik dat ook echt wel nodig, maar uitgeslapen voelde ik me niet. En dat gevoel.. dat heb ik de laatste tijd vaker. Een paar symptomen van een winterdepressie (al blijf ik het liever winterdip noemen) zijn vermoeidheid, veel behoefte aan slaap (zelfs als je meer dan normaal slaapt). Een ander symptoom is dat je je pas later op de dag wakker voelt en je slechter kunt concentreren. Dat laatste is natuurlijk niet zo gek als je je niet uitgeslapen voelt.

En nu klaar met dat geklaag!

Ik moet er wat aan gaan doen. Ik ben niet van de goede voornemens, want die houd ik toch maar een week of wat vol. Maar met alleen maar klagen dat je zo moe bent of je zo neerslachtig voelt kom je er natuurlijk ook niet. Na de bevalling van Vieve was ik erg goed begonnen met zoveel mogelijk wandelend en fietsend naar afspraken toe. Beweging en de buitenlucht schijnt te helpen bij een winterdag. Vooral het licht ’s ochtends vroeg is helpend. Er zit dan relatief veel ‘blauw’ in en dat remt je melatonine aanmaak. En melatonine zorgt er weer voor dat je slaperig wordt, en juist dat wil je niet ’s ochtends vroeg! Ik ga dus proberen om meer de fiets te pakken in plaats van de auto en om überhaupt meer in de buitenlucht te zijn.

Wanneer je je wat somber voelt grijp je al gauw naar slechtere voeding en dranken, ik ook. Ik eet veel meer brood dan ik zou moeten doen en pak sneller een slecht sapje in plaats van thee of water. Gezond eten en eventueel aanvullen met (multi)vitamines helpt ook om je weer wat lekkerder in je velletje te voelen.

Mij helpt het om mijn eten voor te bereiden. Als ik bijvoorbeeld een vergadering heb op mijn werk, zorg ik er voor dat ik lunchpotten klaar heb staan. Ik heb er 2 en meestal doe ik in de ene mijn yoghurt met granola en in de ander een rode paprika en in de deksel wat kokosblokjes van de groenteboer. En doe nooit maar dan ook nooit boodschappen als je honger hebt.. Valkuil nummer 1!

Of ik echt last heb van een winterdip weet ik niet, maar ik merk wel aan mezelf dat ik minder lekker in mijn vel zit dan ik gewend ben. Sowieso heb ik liever de lente en zomer, dus ik ben in ieder geval blij dat de dagen weer wat langer gaan duren en het minder lang donker is.

Herken jij dingen die ik hier boven heb beschreven, of heb jij geen last van een winterdip? Ik ga voor nu in ieder geval genieten van een heel lang weekend samen met mijn lievelingsmensen! Fijn weekend.


Uitgelichte foto:  Diana Parkhouse via Unsplash

3 Comments

  1. […] het huishouden gedaan, maar ook lekker even uitgerust en genetflixt. Ik ben de laatste tijd zo moe, ik schreef er al over, dus ook maar even genieten van de vrije uurtjes zonder kids. De avondspits is weer voor mij […]

  2. […] Lees ook: Heb ik last van een winterdip? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.