Kind Opvoeding Peuter

Het zware leven van een peuter

Goeiemorgen!

Er waren een aantal vragen over hoe onze dagen er uit zien. Vooral omdat Riv en Vieve zo dicht op elkaar zitten qua leeftijd en je dus nog erg gebonden bent aan slaapjes. Hoe vul ik mijn (vrije) dag in met 2 kleintjes?

Ik weet zelf dat ik het heel fijn vond om van andere moeders te lezen hoe hun dag er ongeveer uit zag. Dan kon ik dat een beetje vergelijken. Nou zijn alle kindjes natuurlijk anders en is het niet zo dat als mijn kind behoefte heeft aan twee slaapjes, jouw kind dat ook moet omdat ze nou eenmaal even oud zijn. Vooral in overgang momenten in de ontwikkeling vond ik het fijn te kunnen zien hoe het er bij anderen aan toe gaat. Bijvoorbeeld wanneer het aantal slaapjes vermindert, of het aantal flessen. Nou is dat allemaal niet meer van toepassing bij Riv, maar ik laat jullie wel zien hoe zijn dagen er uit zien. Riv is 2,5 jaar.

Ochtend

Rond 7:00-7:30 uur word ons kleine vriendje wakker. Deze tijd wisselt in periodes. Zo is hij soms weken pas rond 8:00 uur wakker, maar hebben we ook een periode gekend dat hij al om 6:15 uur vond dat de dag begonnen was, dit had achteraf te maken met een fikse oorontsteking. Tegenwoordig is dat dus een gulden middenweg. Meestal is een van ons de ochtend thuis en kunnen we dus rustig aan doen. Riv blijft in bed liggen totdat wij hem roepen. We zeggen door de babyfoon dat hij bij ons mag komen en dan komt hij er aan. We knuffelen lekker in ons bed en hij speelt met zijn auto’s. Soms gaat er ook een filmpje aan. Vaak kleedt één van ons zich in de tussentijd vast om. Als hij het zat is dan vraagt hij of we naar beneden gaat om een broodje te eten. Het gebeurt ook regelmatig dat hij daar echt nog geen zin in heeft.

Door ons onregelmatige werken is er vaak één van ons wel de ochtend thuis en doen we lekker rustig aan. Als we dus ergens op tijd moeten zijn, vraag ik me wel eens af hoe dat straks moet als hij naar school gaat en je iedere ochtend op tijd gewassen en gestreken op het schoolplein moet staan.

We gaan lekker ontbijten. Meestal 2 à 3 boterhammen. De ene keer met korstjes -die wij overigens proberen geen korstjes te noemen maar gewoon ‘brood’– de andere keer laat hij die liggen. Riv kiest zelf wat hij er op wil. Vaak is dat pikakaas, sjem of apstroop. Soms kiezen wij. Hij drinkt er altijd een beker melk bij. Zodra hij door heeft dat een van ons yoghurt heeft als ontbijt komt hij hapjes vragen of wil hij zelf ook yoghurt als ontbijt. Als ik een smoothie maak, krijgt hij daar ook een beker van.

Zodra Riv klaar is met ontbijten gaat hij van tafel. Wij doen niet moeilijk over het feit dat nog niet iedereen klaar is. Voordat ik aan mijn ontbijt zit, heeft Riv het al op. Vieve is vaak pas later beneden. Hij mag dus lekker spelen als hij klaar is. Laat hij zijn brood liggen? Als hij er minimaal 1 op heeft doen we daar ook niet moeilijk om. We gaan niet tegen onze zin eten.

Kleien is tegenwoordig hot!

Spelen dus. Meestal met de auto’s. Of met de auto’s. Had ik al gezegd dat hij de auto’s leuk vindt? Wat hij ook vaak erbij doet is een garage bouwen van duplo waar hij de auto’s dan in parkeert. Hij speelt tegenwoordig ook geregeld samen met Vieve. Wonder boven wonder gaat dat best wel goed. Ze gaan dan samen koken in het Ikea keukentje.

Ergens tussendoor komt hij vaak zelf vragen om een koekje. We beginnen dan vaak met een stuk fruit. Deze mag hij zelf kiezen, maar meestal doe ik een voorstel. Als hij dan nee zegt krijgt hij nog 1 andere optie en daar kan hij dan uit kiezen. Hij drinkt hier meestal water bij. Wij hebben een kind dat het liefst water drinkt. Als ik de dixap pak vraagt hij of hij water mag. Dikke prima. Thee vindt hij ook lekker, maar dat hebben we eigenlijk de afgelopen maanden bijna niet gegeven omdat het zo warm was, dat begint nu weer te komen.

Middag

We gaan middageten! Meestal eet Riv 2 broodjes met een beker melk. Na het middageten gaat Riv lekker naar bed. Soms speelt hij nog heel eventjes voordat we naar boven gaan. Hij slaapt meestal 2 uurtjes. Hij heeft geen vaste tijd. Soms is hij om 11:30 uur al moe, soms gaat hij er pas om 13:00 uur in. Het hangt er ook een beetje vanaf of we weg gaan of weg zijn geweest. Maar, 2 uurtjes pakt hij vaak wel.

Na 2 uur is hij er weer klaar voor. Hij is wakker en dat kan iedereen horen. Soms heeft hij wat opstart probleempjes. Hij is dan niet lekker wakker geworden en is er nog niet helemaal klaar voor. Ik blijf dan vaak even bij hem en spreek af dat hij zelf naar beneden komt. Dat doet hij dan ook. Dan spelen we weer lekker verder. Vaak probeer ik in de middag nog even weg te gaan.

In de middag krijgt hij nog wat tussendoortjes. Meestal rozijntjes of een biscuitje. Een cracotte zonder beleg vindt hij ook erg lekker voor tussendoor. Als ik voor mezelf een appeltje kaneel maak, eten we die ook vaak samen op.

Avond

Als ik ga koken mag Riv vaak een filmpje kijken. Tussendoor komt hij dan cherry tomaatjes halen. Dat is een van zijn favoriete snackies. Als Steef thuis is gaan ze vaak ook nog even met z’n tweetjes weg. Even boodschappen doen, of even langs Steef zijn tweelingbroer. Die woont hier ook in de straat. Dan is het tijd om te eten. Hoeveel Riv eet verschilt echt per dag. Hij zit momenteel in de fase dat hij de ene dag alleen maar droge pasta eet en ons de andere dag verrast door zijn bord leeg te eten van een nieuw exotisch gerecht. Ook met het avondeten doen we niet zo moeilijk hoe lang hij aan tafel zit. Soms eet hij niks en gaat hij meteen weer spelen. We willen daar geen strijd van maken door hem aan tafel te laten zitten totdat wij klaar zijn. Hij kan eten totdat wij klaar zijn en daarna is het klaar. Gaat hij in de tussentijd spelen, helemaal prima. Filmpjes kijken mag dan niet. Een toetje krijgt hij altijd, of hij nou heeft gegeten of niet. We vinden het belangrijk dat hij zuivel binnen krijgt.

Als Riv goed heeft gegeten krijgt hij een feesttoetje. Yoghurt met vruchtenhageltjes of een danoontje.

Na het toetje is het nog even speeltijd. Vaak rent hij met Vieve en de grote auto’s heen en weer door de woonkamer. De grootste schik hebben ze dan samen.

Nacht

Riv zijn nacht begint tussen 19:00-19:30 uur. We gaan samen naar boven, poetsen zijn tanden en kleden om. Vaak gaat Vieve in die tussentijd eerst naar bed en zingt hij het liedje mee en geeft haar een dikke kus. Dan gaat hij zelf naar bed. We lezen een verhaaltje en hij probeert altijd een tweede verhaaltje los te peuteren. Lekker rekken waar het kan!

Dan zingen we een liedje, doen we neusie neusie en een dikke kus en is het tijd om te slapen. Soms moeten we nog even terug om hem opnieuw in te stoppen en te melden dat het echt nacht is, maar meestal gaat hij lekker slapen, met panda en konijn dicht tegen zich aan.

Inmiddels zijn er een aantal verschuivingen gaande in Riv zijn ritme en gewoontes. Daar praat ik jullie binnenkort weer over bij! Hoe is het ritme van jouw kindje? Herken je dingen of pak jij het heel anders aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.