Gezin Persoonlijk

KINDEREN? LIFE CHANGING

Kinderen krijgen is ge-wel-dig, maar het heeft tegelijkertijd een enorme impact op je leven! En dan zowel positief als negatief. Ik vond het wel eens tijd worden om te schrijven over de minder leuke dingen rondom zo’n life event! 

Young, wild & free!

Zo voelde ik me toen ik eenmaal op mezelf woonde. Een beetje studeren, de stad in, met vriendinnen naar festivals, af en toe wat energie steken in een bijbaantje en dan is de cirkel weer rond. Lang leve de lol dus! Als ik er nu aan terug denk kan ik me dat leven nauwelijks meer voorstellen: hoe relaxt was het dat ik met NIEMAND rekening hoefde te houden?! Geen zeurende kinderen aan mijn hoofd, in plaats van boodschappen voor een heel gezin boodschappen voor mij alleen, de was naar mijn ouders brengen, in de weekenden een beetje uitslapen….Dat is nu wel anders!

Andere kijk

Zoals ik in een andere blog schreef was ik al op jonge leeftijd gek op kinderen, en wilde ik graag jong moeder worden. Maar ik besef me nu dat de kijk op het krijgen van kinderen zo compleet anders is als je er nog geen persoonlijke ervaring mee hebt! Logisch ook, maar toch had ik vooraf best wat meer geklaag van andere ouders willen horen, want het doet zich toch meestal vooral voor als iets geweldigs. Nou, ik kan je nu zeggen, dat is het zeker niet altijd! Hieronder een paar onderwerpen op een rij die je vast bekend voor zullen komen. Ik licht ze toe met wat eigen ervaring en ervaringen uit mijn omgeving. Be prepared!

×Roze wolk….de bekende veelbelovende uitspraak! Maar wanneer er complicaties zijn geweest tijdens de bevalling of je baby heeft een moeilijke start dan heb je grote kans dat dit toch echt even een grijze wolk is! Denk aan borstontstekingen, stuwing (gruwelijk!), de eerste dagen nauwelijks kunnen lopen noch zitten, een kindje dat niet goed groeit of een postnatale depressie. Het komt vaker voor dan je denkt en er wordt maar weinig over gesproken. Maar hee, aan alles komt een eind!


×Heerlijk die slapende baby….Als je geluk hebt ja! De eerste periode slapen ze meestal veel, maar omdat het ritme nog helemaal opnieuw gevonden moet worden heb je grote kans dat je juist ‘s nachts aan de wandel mag met je baby op de arm, bofkont!

×En dan ga je weer werken….Na je verlof kan dit een flinke klapper zijn, ondanks dat veel mensen er ook weer zin in hebben brengt het een hoop gedoe met zich mee. Opvang zul je vast volgens planning op tijd geregeld hebben, maar je baby bepaalt zelf wanneer en óf het een flesje zal accepteren. Want die (gekolfde) voeding moet toch echt mee naar de opvang. Stress! En logistiek gezien wordt het ook even goed opletten. Je zult het vast wel herkennen: te laat komen op je werk omdat je baby zich nog even heerlijk onderpoept voordat je wilde vertrekken, terug rijden omdat je weer eens wat vergeten bent, en ohja, hebben we al boodschappen voor het eten vanavond? Help! En vergeet niet de tranen die er bij kunnen komen kijken wanneer je je baby voor het eerst moet achterlaten, maar troost je: bijna iedereen heeft hier last van.

×Je kind is ziek….Oh ja, dat kan ook nog. Kinderen, en vooral baby’s worden regelmatig ziek. Nou ja, laat ik maar zeggen VAAK ziek. Jonge kinderen zijn sneller vatbaar voor virusinfecties. Vooral als kinderen bij elkaar zitten kan door aanhoesten en niezen gemakkelijk een virus worden overgebracht van het ene naar het andere kind. (Bron) Op zich niets aan de hand, maar er komt snel wat verhoging of koorts bij kijken. En dan hebben we ook nog het heerlijke doorkomende-tandjes-fenomeen: vanaf ca. 6 maanden kunnen de eerste tandjes door komen en het hele gebit is meestal rond de leeftijd van 2-2,5 jaar door. Dit gaat helaas ook vaak gepaard met koorts, pijn, huilen en drama’s. En dacht je je kind dan lekker naar de kinderopvang te kunnen brengen? Bij koorts gaat dat feestje niet door, en zul je zelf vrij moeten regelen om vervolgens de hele dag met een zielig kind door te brengen. Succes!

×Je wordt zelf ziek….Iets waar ik zelf nog totaal niet bij stil had gestaan tot dat het moment daar was: ik kreeg griep. Ik had koorts, was slap en kon alleen maar op de bank hangen of in bed liggen. Euh…maar hoe dan? Er springen hier twee kinderen rond die een schone luier willen, naar de wc moeten, een appel in stukjes willen, een paar boterhammen willen eten, ‘s avonds een warme hap moeten, het liefst ook een rondje naar buiten gaan met mij en verder de hele dag “mama!” roepen. Help!

Ik ben niet vaak ziek maar vorig jaar had ik het flink te pakken, gelukkig was oma mijn redding in nood en nam ze de kids een paar uurtjes mee. Want poeh, zelf ziek zijn en kinderen moeten verzorgen is echt niet grappig. Als het moet doe je het, maar met 40 graden koorts wordt dat ‘m niet hoor.

×Spugertjes….Wij hadden zelf te maken met verborgen reflux bij Sef, waardoor ik soms wel drie keer per dag alles aan het verschonen was: zijn kleding, zijn bed, het boxkleed en soms de complete hoes van de autostoel. Heel fijn als je haast hebt, of een mooi setje kleren voor een feestje klaar had liggen….not!

×Werken is vermoeiender dan ooit….Wanneer je net bent afgestudeerd en je aan het begin van je carrière staat, ga je er vol in! Heerlijk om nieuwe dingen te leren, enthousiast en vol energie stort je je in je nieuwe functie. Wanneer je een kindje krijgt, wordt dit al snel vermoeiend. Zeer vermoeiend! De eerste periode gaat nog wel, maar je gaat merken dat het nieuwe gezinslid meer energie opslurpt dan je denkt. Veel mensen gaan daarom wat minder werken, gelukkig is er ouderschapsverlof en kun je tijdelijk wat meer tijd voor je mini nemen. Ik heb zelf gemerkt dat ik veel wilde blijven werken, maar dat dit gewoon niet meer vol te houden was. Let goed op jezelf, en zorg voor voldoende ontspanning en tijd voor jezelf! Lastig, ik weet het.

×Je huis krijgt een metamorfose….Langzaam verandert je complete inrichting in een kinderdagverblijf, want er komt een box in de woonkamer, een wipstoel, een kinderstoel, speelgoed, nog meer speelgoed, heel veel speelgoed. Je wilt er niet aan, maar je zult moeten: door de jaren heen zul je je strakke geliefde inrichting toch echt wat moeten vullen met felgekleurde oerlelijke spullen die je kind helemaal te gek vindt. En vergeet je muren tussendoor vooral niet even opnieuw te sauzen, want die zullen niet zo lang mooi strak en wit blijven. Mark my words.

×Dag sociaal leven….Oké rustig, je vrienden zullen je vast niet allemaal verlaten wanneer je heerlijk burgerlijk een gezin gaat starten, maar mijn persoonlijke ervaring is wel dat je wereld behoorlijk klein kan worden wanneer je moeder wordt. Los van het feit dat iedereen gewoon werkt wanneer jij zeeën van tijd hebt tijdens je verlof, zul je merken dat je niet meer mee kunt of wílt doen aan verschillende activiteiten. Waar ik zelf toch wel tegenaan liep is dat de contacten die geen kinderen hebben vaak weinig begrijpen van de grote verandering die het krijgen van een kind met zich meebrengt. Want je kunt je baby toch gewoon ergens droppen en je ding doen? Euh, nee.

Ruben en ik gingen toen we nog met z’n tweetjes waren regelmatig in het weekend naar vrienden, en eindigden vervolgens in de kroeg of in een club. Hoe laat het werd maakte
allemaal niet zo veel uit. Toen onze oudste geboren werd, kon dit de eerste periode gewoon even niet. Maar daarna merkten we dat we het ook niet meer zo aantrekkelijk vonden: je bent kapot moe als je pech hebt met slechte nachten, je bent al blij dat je je werkdag hebt overleefd en slapen is als kersverse ouder het allerbelangrijkste in je leven dus ik moest er werkelijk niet aan denken om zo laat in bed te liggen! Om nog maar niet te spreken over het feit dat ik er ook niet aan moest denken om zo’n klein mini mensje te laten logeren! “Kom op Pas, breng die kleine even een nachtje naar opa en oma, dan kan je even lekker onbezorgd los gaan!” Ik had daar dus totaal geen behoefte aan de eerste maanden, en dat konden sommige mensen gewoon niet begrijpen. Met als gevolg dat ik al snel veel avonden thuis doorbracht omdat de activiteiten niet meer pasten bij mijn mogelijkheden. Hierdoor heb ik met sommige mensen nog maar weinig of zelfs géén contact meer. Mijn sociale leven is niet in duigen gevallen, maar vooral erg veranderd. Zeker nu we twee kinderen hebben zoeken we toch meer de mensen op die in hetzelfde schuitje zitten. Vooral overdag leuke dingen doen zodat je ‘s avonds geen oppas hoeft te regelen is iets wat voor ons ineens veel praktischer is.

×Op pad in de avond….Dit is iets wat op een gegeven moment erg lastig werd. Als je baby klein is neem je hem nog overal mee naar toe, maar zodra ze wat ouder worden hebben ze veel baat bij een vast ritme. Onze kinderen sliepen vanaf ca 5 maanden niet meer zomaar overal, het beste was lekker thuis in hun eigen bedje. En omdat er hier ook in de avonden wordt gewerkt, zal de ander dan dus thuis moeten blijven. Ik heb hierdoor heel wat verjaardagen of gezellige avondjes over moeten laten gaan, en daar baalde ik regelmatig van!

×Ondanks alles is dit het beste wat me ooit is overkomen….Ik heb (tijdelijk) veel moeten inleveren, en de dingen die ik voorheen voor mezelf deed, lukken nu niet altijd meer. Maar hoe ouder de kids worden, hoe makkelijker dit gaat. Nog steeds zijn we afhankelijk van oppas als we een dagje of een nachtje samen weg willen, maar over het algemeen is dit goed te regelen. Ik werk momenteel een dag minder, en nu Sef naar school gaat heb ik steeds meer momenten voor mezelf. Erg belangrijk want je wordt een nóg leukere moeder als je af en toe even lekker kunt opladen! Maar als ik dan weg ben, mis ik mijn kleine mini’s toch ook wel weer hoor! Mijn oude leventje zonder kids was top, maar dit vind ik ondanks alles zo onbeschrijfelijk mooi dat ik nooit meer zou willen ruilen!

Broer & zus (2017)

Ik ben benieuwd hoe jullie de veranderingen rondom het krijgen van kinderen ervaren!

En ga gerust los, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn zoals jullie hierboven al hebben gelezen! 😉

 

Schermafbeelding 2018-08-21 om 16.59.16

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.