Kind Kleuter

Naar de basisschool: spelen met vriendjes, help!

De basisschool, eindelijk was het zover! Na de zomervakantie mocht Sef dan écht starten! Hij had er erg veel zin in, maar hij vond het de eerste weken ontzettend spannend. Gelukkig startte zijn beste vriendje die hij heeft leren kennen op de peuteropvang ook bij hem in de klas. Het zijn dikke maatjes, en daar kwam al snel de felbegeerde vraag: “Mama, mag ik bij hem spelen?”

Euh…we gaan wel even kijken wanneer dat kan. Een reactie die niet echt veel duidelijkheid voor hem gaf, want ik merkte dat ik niet zo goed wist wat ik met de vraag moest. Natuurlijk mag je met vriendjes spelen, ik vind het helemaal tegek als je vrienden maakt, maar jou bij vreemde mensen achter laten gaat me echt nog even te snel. Dat is wat ik dacht.

Gelukkig klikt het met de moeder van het vriendje erg goed, en zij gaf zelf al snel aan dat het misschien wel prettig is om samen koffie te drinken tijdens een speelafspraakje. Dan kon ik zelf even kijken wat ik ervan vond bij hen thuis. Een moeder naar mijn hart! Want als je kind nét vier jaar is, nét naar de basisschool gaat en iedereen hier nog aan moet wennen, is ook zo’n simpel speelafspraakje best even pittig. Ik had hier nog niet zo bij stil gestaan eigenlijk.

Waarom is het pittig? Tsja…..er zitten ruim 20 kinderen bij Sef in de klas en we kennen niemand. De kinderen hebben al snel hun eigen voorkeur voor speelafspraakjes, zij zien elkaar tenslotte 5 dagen per week en hebben al gauw door met wie het klikt en met wie niet. Maar als ouders zie je elkaar hooguit 10 minuten per dag, 5 minuten bij het wegbrengen en 5 minuten bij het ophalen. En dan praat je nauwelijks met elkaar. Dus wat kan ik er van zeggen? Helemaal niks eigenlijk. En dat maakt het voor mij als moeder toch wel spannend, want wat als de thuissituatie bij dat speelafspraakje helemaal niet oke is voor mijn kind?

Ik heb dus ontdekt dat ik nu bij een eerste keer graag met Sef mee ga om kennis te maken met ouders. Hij geeft zelf overigens ook aan dat hij het niet fijn vindt om alleen te gaan, dus da’s dan weer mooi meegenomen. Ik merk wel dat ik een beetje een uitzondering lijk hiermee, want op het schoolplein krijg ik regelmatig het aanbod: “Ik wil hem wel meenemen naar huis hoor, dan breng ik hem eind van de middag wel weer een keer terug.” En dan moet je mij hebben, ik weet dus écht niet wat ik daar op moet zeggen! Maar het eerste wat ik dacht was: dit MEEN je toch niet? Ik ken je niet, en dan wil je mijn kind zomaar even een middagje meenemen? Heel lief bedoeld natuurlijk, maar ik kan er niet bij dat ouders dit zomaar zouden doen zonder zich zorgen te maken of het allemaal wel goed zal gaan.


Los van het feit dat ik het lastig vind om Sef zomaar bij iemand te laten spelen die ik niet ken, merk ik ook dat hij het eigenlijk niet zo goed trekt. Hij heeft een continu rooster op school, en gaat vanaf het begin eigenlijk gewoon iedere dag. Als ik hem om 14:00 op haal is hij doodmoe van alles, en heeft hij veel baat bij rust. Lekker een filmpje kijken op de bank of op zijn kamer spelen. Dus voor nu heb ik dan ook besloten dat het wel even goed is zo, eerst maar eens een paar maanden wennen aan alle nieuwe indrukken! En bij dat ene leuke vriendje speelt hij af en toe eens hier en soms eens daar, dat voelt al helemaal vertrouwd! Helemaal leuk, ook voor de mama’s trouwens, want wij hebben hier ook een onwijs leuk en gezellig contact aan overgehouden!

Ik ben benieuwd naar jullie omgang met speelafspraakjes! Vind je het spannend of juist niet? Laat je je kind zomaar met iedereen mee gaan of ga je zelf mee? Laat hieronder je reactie achter! 

 

 

2 Comments

  1. Wij zitten midden in deze fase en herkenbaar wat je schrijft En oh wat is het wennen ineens 5 dagen school en drie lange dagen tot 14:30 Hier werkt voor nu chillen in/om huis ook het beste!

    1. Pascalle says:

      Ja best wel pittig he? Ik vind het heerlijk maar even omschakelen! Gewoon lekker laten bijkomen in de middagen, hier volgende week alweer herfstvakantie! Even een weekje niks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.