Lifestyle Wonen

ONS HUISHOUDEN, HOE VERDELEN WIJ DAT?

Goeiemorgen! Op deze maandag even geen MOMories, omdat er van het weekend ook al eentje online kwam. Deze week volgt nog wel deel 2 van de vakantie MOMories online, dus geen zorgen. In plaats daarvan vandaag een huisvrouwen update.

In bijna elk huishouden is er wel een vaste verdeling van wie wat doet. Zo ook bij ons. Wij verdelen het niet 50/50, we hebben geen vaste dag waarop er schoongemaakt wordt en ik verklap je alvast: ik ben de allerslechtste huisvrouw EVER!


Toen ik zwanger was vroeg Steef zelfs: “Die nesteldrang hè? Komt die nog bij jou denk je?” Nou, ik hoopte het heel hard, maar het bleef helaas een beetje uit. Ik was wel extremer in sommige dingen, maar niet qua schoonmaken. Nooit geweest dus ook.

PARTTIME WERKEN

Stephan en ik werken allebei 28 uur per week. Op papier zijn wij dus beiden net zo vaak thuis en net zo veel weg. In de praktijk komt het er op neer dat Stephan meer thuis is dan ik, omdat hij vaak langere diensten werkt. Hij doet ook wat meer in het huishouden. Niet omdat hij meer thuis is, maar zo is dat gewoon gelopen.

We hebben een poosje een soort afspraak gehad dat degene die op dinsdag thuis is en niet hoeft te werken, wat aan het huishouden doet. De kinderen zijn die dag op het kinderdagverblijf, dus dat is makkelijk. Ook hebben we het een poosje zo gedaan dat ik de ene week de bovenverdieping deed en Steef de benedenverdieping, en wisselden we het die week er na om.

Die laatste afspraak is een beetje verwaterd. Ik ben degene die op dinsdag vaak vrij is. Ik doe dan vaak wat dingen voor mijn werk, of spreek juist met vriendinnen af. Eigenlijk moet ik wat meer in het huishouden gaan doen, dan houden we het goed bij, en het gaat zoveel makkelijker zonder kids om je heen.

SCHOONMAAKSTER

We hebben ook een poosje een schoonmaakster gehad. Tegenwoordig worden deze dames interieurverzorgsters genoemd. Ik vind dat toch een beetje een vies woord. Alsof zo iemand je bank eens goed onder handen neemt en verzorgd, zodat hij daarna nog lekkerder ligt. Wat een onzin. Ze maken toch gewoon schoon? Waarom zou je deze dames dan niet gewoon schoonmaakster mogen noemen?

LEES OOK: LET’S GET PERSONAL TAG

Goed, ik dwaal af. Onze schoonmaakster studeerde en had te weinig tijd om nog schoon te maken. Einde oefening dus. We hebben niet meer verder gezocht naar een nieuwe en gingen eerst maar eens kijken hoe het ons zonder hulp verging.

BEDDENGOED

Ooit… toen ik nog zwangerschapsverlof had.. Ja, toen kon ik de dingen wel goed bijhouden. Zo haalde ik elke zaterdag alle bedden af en legde er weer mooi nieuw beddengoed op. Dat is een beetje verwaterd. Ik probeer er wel op te letten dat ik ons bed iedere week verschoon. De bedden van de kinderen overigens ook, en als het nodig is vaker. Vooral als ze verkouden zijn, dan zijn de hoeslakentjes lekker groen van het snot.

Bedden afhalen en opmaken is wel echt mijn taak. Als ik dat niet vraag dan doet Steef het eigenlijk niet uit zichzelf. Ons bed opmaken doen we vaak samen omdat ik dat dekbed er anders echt niet fatsoenlijk in krijg.

WAS

De was is mijn domein. Ik wil dit ook graag zelf doen. Ik weet welke kleding wel en niet in de droger mag en ik vind het fijn als de kleding is opgevouwen op mijn manier. Ik vond het in mijn kraamweken dan ook niks dat ik mijn was terugvond in mijn kast op een verkeerde plank en verkeerd opgevouwen. Verder was ik best wel dankbaar voor de kraamhulpen hoor 😉.

En “vroeger” waste ik maar 1x per week, en dat deed ik meestal in het weekend. Dan waste ik op die dag 2 wasjes, 1 gekleurde was en 1 witte was. Dat stramien heb ik los gelaten. Ik was op de dagen dat de wasmand vol is en ik tijd heb. Het opvouwen doe ik vaak ‘s avonds terwijl ik programma gemist kijk, of overdag wanneer Vieve op bed ligt.

Strijken doe ik bijna nooit. Alleen bij shirts van Steef die echt kreuken en bepaalde broeken.

“Die nesteldrang hè?

Komt die nog bij jou denk je?”

Stephan, toen ik 37 weken zwanger was

BADKAMER EN WC’S

Dit vind ik echt de meest vreselijke huishoudelijke taak die er is. Als ik de badkamer doe, dan wil ik het meteen mega goed en streeploos doen. Daarvoor heb ik gewoon veel tijd nodig. En dat putje in de douche. GAT-VER-DAMME! Zó smerig! En dan let ik er echt nog op dat ik niet al mijn uitgevallen haren door dat putje laat verdwijnen. De toiletten schoonmaken vind ik een iets minder groot probleem, dus daar kan ik me vaker toe zetten. Duurt ook niet zo lang, dus dat kan makkelijk even tussendoor. Maar de badkamer schoonmaken is echt zo’n klusje waar je even de tijd voor moet nemen.

Steef vindt het minder erg en daarom maakt hij de badkamer ook vaker schoon dan ik. Hij vindt een chloorlucht in huis lekker en fris ruiken, dus geregeld mikt hij wat chloor in het toilet en maakt hem even schoon. Dan ruikt het maar weer fris.

BOODSCHAPPEN & KOKEN

Hmm dit is toch wel mijn afdeling. En daar ben ik niet per se blij mee. Ik maak het liefst een weekmenu, en ik bestel dan online de boodschappen. Puntje bij paaltje vergeet ik dat weekmenu te maken, en de wederhelft denkt er al helemaal niet aan. Zonder weekmenu weet ik ook niet wat voor boodschappen ik nodig heb en wordt er dus ook niet besteld.

Hoe het er dus praktisch uit ziet is dat ik op een vrije dag alsnog een weekmenu in elkaar flans en het liefst in mijn eentje boodschappen ga doen. Ik knal alles in tassen en kratten in de auto, om het vervolgens samen met Steef op te ruimen.

WEEKMENU

Dit is een voorbeeld van een van onze weekmenu’s. Op dinsdag, donderdag en zaterdag draait een van ons een late dienst en eet de ander dus thuis met de kinderen. Dit menu is maar op 1 dag vegetarisch, soms wissel ik bijvoorbeeld een rundervink om voor een vleesvervanger.

Het koken doen we afwisselend. Als het iets simpels is dan begint Stephan vaak ‘s middags er al mee. Is het een recept wat ik volg, dan maak ik het meestal. Soms doen we het ook gezellig samen.

Door ons werk zijn er ook genoeg dagen dat de één kookt en de ander aan het werk is. Dan maken we wel normale porties, want dat scheelt de ander de volgende dag weer koken. Handig hè?

STOFZUIGEN & DWEILEN

Wij hebben 3 stofzuigers. Ja dat lees je goed. Ooit won ik een draadloze stofzuiger. Die deed prima dienst, maar de zuigkracht nam wat af en dat was nogal onhandig als je het hele huis wilde doen. Die gebruiken we (lees: Stephan) vooral na het eten, even gauw de kruimels onder de tafel vandaan. Ik gebruik deze vooral als kruimeldief, die kun je er namelijk uit klikken.

Dan hebben we nog een gewone stofzuiger. Deze wordt het meest door mij gebruikt, en trek ik er vaak wel 2x per dag doorheen. Dat komt ook doordat je op onze vloer echt wel alles ziet en dat kan deze perfectionist hier niet hebben.

Tot slot hebben we nog een robotstofzuiger. Die gaat vaak aan als we weg gaan en dan komen we terug in een schoon huis.

Aan dweilen had ik altijd een gruwelijke hekel, en Steef deed dat dan ook het meest. Sinds we een handig systeem hebben vind ik het niet meer zo erg om te doen. Het lukt me nu gemakkelijk 1x per week, terwijl ik het voorheen misschien nog niet eens 1x per maand deed. #guilty

RAMEN

Deze is simpel. Ik doe de ramen aan de binnenkant, en Steef doet ze aan de buitenkant. In ieder geval de bovenverdieping. Als ik eenmaal bezig ben, pak ik soms de ramen op de begane grond, buiten ook nog wel mee.

De eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat ik de ramen niet heeeeeel erg vaak doe. Zodra het voorjaar wordt, irriteert het me dat ik de handjes van de kinderen op het raam zie, of allemaal stof. Dan is het hoog tijd.

Op AliExpress kocht Steef echt een mega handig ding dat ik nog steeds gebruik voor het lappen van de ramen. Ik gebruik daarnaast ook nog een doek waardoor je geen strepen op het raam krijgt. Zo gepiept!

DE TUIN

Dit is absoluut Steef zijn taak. Het enige dat ik doe is af en toe de tegels aanvegen en wat klimop bijknippen omdat het anders in mijn nek klimt als ik op de loungebank zit. Maar daar stopt mijn verantwoordelijkheid ook wel. Steef geeft de planten hun water en hun voeding, hij snoeit de bomen en de buxus. Hij hangt in de winter de kerstverlichting op en in de zomer de sfeerverlichting.

Zo af en toe wil ik nog wel eens met de hogedruk door de tuin gaan, maar zulke klusjes ben ik vaak na een paar minuten al zat. Om nou te zeggen dat het na een paar minuten ook klaar is, nee, dat niet.

Hoe is het huishouden bij jullie thuis verdeeld? En ben je daar tevreden mee? Ik bereid me alvast mentaal voor op morgen… Dan is het dinsdag en moet ik dus weer poetsen. Wish me luck!

7 Comments

 1. India says:

  Wat een leuk artikel om te lezen! Bij ons thuis is het vrij simpel; ik doe alles. Haha! Mijn vriend is meer van huis ivm werk en het is eigenlijk een gewoonte geworden dat ik alles wat betreft huishoudelijke taken op mij neem. Het enige dat wel écht zijn afdeling is: het doucheputje. Oh en de tuin; het gras maaien en sproeien en dergelijken doet hij gelukkig wel!
  Liefs en fijne week toegewenst.

  1. Dankjewel India! Nou, best goed voor elkaar toch dat vieze doucheputje aan hem toebedeeld. Haha. Bedankt voor je reactie en jij ook een fijne week 😘

 2. Carolien says:

  Ik wilde zeggen dat ik alles doe maar dat ik is niet helemaal waar. Mijn man doet alles buiten en hij zet de kliko altijd aan de weg. Verder lapt hij de ramen vaker dan ik. In ‘t weekend haalt ie wel eens de stofzuiger even van boven naar beneden door ‘t hele huis en als de berg was te hoog wordt legt ie het op zolder bij de wasmachine. Wassen was vouwen en opruimen echt schoonmaken de boodschappen en koken is allemaal mijn gebied. Net als echt opruimen. Mijn man is meer van het verplaatsen haha. En ik heb toch wel vaak dat ik graag zie dat de dingen op mijn manier gedaan worden. Ik werk trouwens 24 uur en hij 40.

  1. Best verhelderend om alles zo eens even op te sommen he? De was is hier dus ook mijn afdeling, maar het is idd wel fijn als het bij de wasmachine wordt klaar gezet. Scheelt toch weer. Als Stephan ook meer zou werken dan ik dan was de verdeling denk ik ook wel anders hoor. En ik vind dat persoonlijk ook wel fair.

 3. Claudi says:

  Wat leuk om te lezen dat jullie het zo goed verdelen! Bij ons is het anders en komt het toch op mij neer. Ik ben dan ook overdag thuis en werk in de ANW. Vind het ook niet erg, samen met de kleine meid van 1.5jr achter mij aan keutelend wasjes draaien, stofzuigen, badkamer poetsen, ze helpt op haar manier goed mee. Dat het snel gaat, nee dat niet, maar ach, zo hebben we wel veel tijd samen.
  Man lief doet ik het weekend ook wel wat kleine klusjes hoor als ik werk! Stofzuigen dweilen en wassen bijvoorbeeld. Maar het opvouwverhaal herken ik helemaal, ik doe het gerust over als hij lief bedoeld toch alles in de kast heeft gelegd, dan ligt het niet netjes genoeg naar mijn zin🤣
  Fijne dag nog!

  1. Aah dat is ook wel heel gezellig, maar gaat idd niet zo snel. En dat manlief wel even stofzuigt en dweilt is ook allang fijn toch, dat het maar op het oog schoon is. Jij ook fijne dag!

 4. […] LEES OOK: ONS HUISHOUDEN, HOE VERDELEN WIJ DAT? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.