Baby Mama

Pas op voor de mamamaffia; ik liet mijn kind op haar buik slapen!

Iedereen kent ze wel, de mamamaffia. De moeders die hun eigen opvoedstijl het beste vinden, waarbij alles vlekkeloos -lijkt- te verlopen en die graag op- en aanmerkingen maken op hoe andere moeders het doen. En dat laatste het liefst online. Nou, ik heb wat te smullen voor ze, mijn kind is namelijk een buikslaper!

De enige ervaring die wij hadden met een buikslaper, was het dochtertje van onze vrienden. Zij sliep altijd op haar buik en dat ging perfect. Het zag er alleen een beetje gek uit als er ineens zo’n hoofdje boven de reiswieg uit stak, maar verder was het niet zo bijzonder. Inmiddels kennen we veel meer kindjes in onze omgeving die het liefst op hun buik slapen en is het ‘taboe’ er wel een beetje af.

Vieve werd geboren. Ze deed het eigenlijk prima die eerste week. Ze was heel tevreden en sliep al als een roosje. Toch merkten we dat ze onrustig sliep. Onrustiger dan Riv als baby. Nou is dat niet zo raar en ook niet zo erg, maar het was toch even een verschil.

Hoe merk je dat je baby een buikslaper is?

Ik gaf borstvoeding. ‘s Avonds of ‘s nachts deed ik dat het liefst liggend op mijn zij in ons bed. Ik vond dat bij Riv al een hele fijne houding om te voeden, en heel eerlijk was dat voor mijn eigen nachtrust ook beter. Vieve dronk lekker en ik kon ook rustig liggen zonder dat ik zat te knikkebollen. Als Vieve klaar was viel ze daarna lekker in slaap. Soms werden we ‘s ochtends wakker en kwamen we tot de ontdekking dat ze nog tussen ons in lag.

Als Riv dan ook wakker werd legde ik haar over in haar wiegje, dan kon Riv even ongestoord bij ons in bed zonder dat we op moesten passen of hij Vieve niet zou pletten. Vaak lag Vieve nog op haar zij, precies zoals ze lag toen ze aan het drinken was.

Kraamweek

Het was nog in de kraamweek dat ik al wel een vermoeden kreeg dat we misschien

met een buikslapertje te maken hadden. Ik had Vieve weer liggend in bed gevoed en ze was in slaap gevallen. Ze lag zo lekker te slapen dat ik haar maar liet liggen. Ik schoof zelf wat op en door de beweging van het matras lag ze daar ineens op haar buikje. Ze kroop in een lekkere houding en snurkte lekker verder.

Ik vond het maar spannend. Die baby, op haar buik, op ons bed, nog geen week oud, geen aerosleep, niks. De eerste keer ben ik bij haar gebleven. Ik wilde haar niet wakker maken en was bang dat als ik haar op d’r rug zou leggen, dat toch zou gebeuren. Dus, ik bleef bij haar liggen. Jeetje wat sliep ze heerlijk, en zo lang!

Slaap is heilig

De kraamhulp was er nog en uiteraard wist ik ook wat het advies was. We hadden een lieve kraamhulp, maar ze was wat ouder en best wel van de regeltjes. Ik besloot het maar gewoon even af te wachten en Vieve niet meer op haar buik te leggen, tenzij dat zo gebeurde na een voeding. Maar na elke voeding die ik op mijn zij deed, rolde Vieve door op haar buikje. En ze sliep. Als een roosje. Ze was niet meer zo onrustig en veel meer ontspannen. Elke ouder weet dat slaap zo belangrijk is!

Ik denk dat Vieve 2 weken was toen we haar definitief elk slaapje op haar buik legden. We hebben haar toen wel op haar eigen kamer in het ledikant gedaan. Dat gaf mij een veiliger gevoel dan in het wiegje of in het babynestje, dat toch iets meer afgesloten leek te zijn.

Consultatiebureau

En toen kwam het moment dat we naar het consultatiebureau moesten met Vieve. Wij hebben eigenlijk een prima bureau met lieve artsen en verpleegkundigen. De meesten zijn wel relaxt, maar er zit ook 1 arts bij die soms een beetje pinnig reageert. Ik had me voorgenomen om het buik slapen nog even niet ter sprake te brengen.

Dat ging in het begin prima. Daarna kwamen er afspraken waarbij Vieve op haar buik gelegd werd. Dan was ze opvallend sterk in haar nekje. Dat was -gelukkig- bij een van de verpleegkundige die ik heel prima vind. Ik heb het haar dus maar gewoon verteld. Dat voelde toen goed. Ze zei heel nuchter: “Ja, we adviseren het niet, maar soms is het nou eenmaal zo.” Ik legde dus ook uit dat ze op haar rug erg onrustig sliep en zo als een roosje.  Het was prima, en er werd verder niks vervelends over gezegd. Fijn!

Het advies

Wat houdt dat advies nou eigenlijk in dan, om een baby niet op zijn rug te laten slapen. Wie heeft dat bedacht en -belangrijker nog- waarom is dit advies er?

Het veiligst slaapt een baby op de rug. Uit zijligging rolt een baby al na een paar weken gemakkelijk op de buik. Leg een baby nooit op de buik te slapen. Niet één keer. Ook niet om te troosten. Soms is er een reden om van dit advies af te wijken. Doe dat alleen in overleg met uw arts. (1)

Je kunt er op internet heel erg veel over vinden. Met name op fora en sites als ouders van nu. Hartstikke leuk, maar ik houd meer van betrouwbaardere bronnen zoals bijv. een arts of het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid.

Wiegendood

Het grootste argument dat gevoerd wordt is het risico op wiegendood. Ergens vind ik het bijzonder dat dit als argument wordt gegeven. Over de oorzaken van wiegendood is namelijk, tot op de dag van vandaag, nog vrij weinig bekend. Waarom wordt dit dan toch altijd in één adem genoemd met buik slapen?

Joe mam! Ik ben wakker 🙂

Uiteraard heb ik het onderwerp wiegendood wel serieus genomen en er dingen over opgezocht. Sinds de jaren ’80 werd het slapen in de buikligging van baby’s afgeraden en is men overgestapt naar het advies op je baby op zijn ruggetje te leggen. Sindsdien is het aantal wiegendoodgevallen sterk afgenomen. Er worden complicaties genoemd die -sneller- op kunnen treden bij het slapen op de buik. Komen ze:

 • In buikligging kunnen neus en mond tegen het matras aan komen te liggen, waardoor uitgeademde lucht min of meer wordt vastgehouden en deels weer wordt ingeademd (rebreathing). Zo krijgt je kindje te weinig zuurstof binnen.
  Vieve kon haar hoofdje al heel goed van de ene kant naar de andere kant draaien. Helemaal uitsluiten dat ze met haar gezichtje in het matras komt te liggen doe je natuurlijk nooit. Wij hadden een aerosleep topper aangeschaft. Misschien slaat het nergens op, maar voor mijn gevoel helpt dit echt wel ‘rebreathing’ te voorkomen.
 • Op de buik heeft je kind een grotere mobiliteit. Met de benen of armen kan het zich afzetten en verplaatsen: jongere zuigelingen vooral naar het hoofdeinde (hoofdbeschermers of andere kussenachtige materialen kunnen dan een gevaar vormen), oudere zuigelingen naar het voeteneinde, waardoor ze onder het beddengoed kunnen raken.
  Zeker waar. Vieve hopte inderdaad naar het hoofdeinde van haar bed. Wij maakten haar bed -ook tegen het advies in- dus hoog op, i.p.v. laag. Ze bleef dan keurig liggen. Naar onder is ze nooit gekropen. Wij checkten -zowel op haar kamertje als op de babyfoon- regelmatig hoe ze erbij lag als ze sliep. Een babyfoon met camera is dan echt een uitkomst!
 • De afgifte van warmte is in buikligging kleiner doordat het contactoppervlak van het lichaam met het matras groter is. Hierdoor kan een baby het te warm krijgen.
  Wij hebben Vieve vooral met alleen een slaapzak aan laten slapen. We zorgden er dus voor dat de pyjama’s of kleding die ze aan had tijdens het slapen niet te warm waren.
 • In buikligging is de druk op de neus en de onderkaak groter doordat het kind met zijn gezicht tegen het matras of zijkant aanligt. De neus vervormt en is minder toegankelijk voor lucht, waardoor er ademnood kan optreden.
  Dit punt had ik nog niet eerder gelezen. En heel eerlijk heb ik hier ook niets van gemerkt bij Vieve.
  (2)

Als Vieve erg verkouden was, legden we haar wel op haar rug in bed. Al dat snot belemmert sowieso je ademhaling, en daar over zijn ook adviezen te vinden op internet.

Eigenwijs is ook wijs

Ik hoor je denken: “Maar meid, als je dit allemaal leest, WAAROM kies je er dan nog voor je baby op haar buik te leggen?” Tja. Dat moeder gevoel overheerst dan toch. En ik was ook wel blij om daarna ook nog een tegengeluid te horen van wederom het NCJ.

Niet alle baby’s houden zich aan wat wij verstandig vinden, en een behoorlijke minderheid ontwikkelt toch een voorkeur voor slapen op de buik. Als een baby gezond is, zich normaal ontwikkelt in een rookvrije omgeving, en de overige aanbevelingen (veilig bed, dichtbij de ouders slapend, etc) worden toegepast, dan is het niet zinvol om het kind steeds terug te leggen op de rug met het risico dat u de slaap verstoort. Het is niet ongewoon dat een slapende baby korte perioden met het gezicht omlaag ligt, waarna het hoofd weer opzij draait. Als u daar niet gerust op bent, is het verstandig om tijdens een middagslaapje eens rustig te bekijken wat uw baby doet. (3)

Al met al was het eigenlijk voor ons zo klaar als een klontje. Vieve sliep op haar buik. Ze lag überhaupt niet graag op haar rug, ook niet tijdens het spelen. En als ze dan moe was.. dan viel ze lekker in slaap. Wat zou jij doen? Of heb jij misschien ook een buikslapertje? 


(1) Bron: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
(2) Bron: Wiegendood
(3) Bron: het NCJ.

5 Comments

 1. Zo herkenbaar! Wij zijn eerst op advies van CB gestart met inbakeren, Sem rolde al vrij snel dus dit was geen optie meer, na 3 nachten Sem regelmatig op zijn ruggetje terug te leggen hebben wij ons er ook maar bij neergelegt. Sem is tot op de dag van vandaag een heerlijke buikslaper! #mommyknowsbest!

  1. Dat inbakeren lijkt me ook wel lastig hoor. Of je moet het afbouwen, of je zit inderdaad al met een rollend kind. Goed dat je gewoon naar je gevoel geluisterd hebt! Dat buikslapen is écht een voorkeur.

 2. […] Pas op voor de mamamaffia; ik liet mijn kind op haar buik slapen! […]

 3. Silke Monsma says:

  Onze zoon Lev is ook een buikslapers. Tot 6 weken hoorden we hem s nachts regelmatig kreunen omdat hij last had van krampjes. Zodra hij op zijn buik lag was dit voorbij.
  Ik merk dat dikke slaapzakken niet prettig zijn voor buikslapers. Stof die dubbel gaat of de rits tegen zijn kin. Iemand tips?

  1. Hi Silke,

   Wel fijn dat je ontdekt hebt dat hij een buikslaper is. Sommige mensen zeggen dat dat een aangeleerde gewoonte is, maar ik merkte bij Vieve echt dat het een natuurlijke voorkeur was. Wij deden de slaapzak vaak aan met de rits op de rug, misschien dat dat helpt? Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.