MOMories Voedselallergie

PLOG 3 ☆ EEN NIEUWE PROVOCATIETEST VOOR LIZ

Tijdens een provocatietest word je onder begeleiding van een arts in het ziekenhuis getest op een voedingsmiddel waar je (mogelijk) allergisch op reageert. Omdat een bloedtest bij Liz al uitwees dat ze hoogstwaarschijnlijk allergisch zou zijn voor verschillende voedingsmiddelen, zijn we bij een kinderallergoloog terecht gekomen om uit te pluizen wat nou precies de gevaren zijn voor haar.

Zoals ik eerder in de blog Leven met voedselallergieën schreef, hadden we afgelopen augustus de eerste provocatietest en reageerde Liz op sporen van pinda anafylactisch. Dit was allemaal erg heftig, maar het is fijn te hebben gezien wat er met haar gebeurt als ze pinda binnenkrijgt.

Afgelopen vrijdag mochten we komen voor een provocatietest voor hazelnoot. De bloedtest gaf bij hazelnoot geen hele hoge waarde aan, dus we hadden er op zich een goed gevoel over. Ik heb deze dag voor jullie geplogt, kijk je mee?

Ik leg ‘s avonds alvast alle spullen klaar, want we moeten om 08:00 in Deventer zijn. Dit betekent vroeg opstaan en met kinderen kun je het maar beter klaar hebben is mijn ervaring! 😉

Een paar spullen van het lijstje die belangrijk zijn: een setje reservekleding, vorige keer was ik hier erg blij mee omdat ze had gebraakt. Ook alle medicatie moet mee, die we sowieso altijd bij ons dragen in geval van nood: twee EpiPennen en haar inhalator met medicatie voor haar luchtwegen.

Rond 06:15 zit Liz aan haar ontbijt: ze mag vóór 07:00 nog een lichte maaltijd. Ze krijgt twee crackers en een bekertje Neocate Junior. De Neocate hebben we via onze diëtiste gekregen omdat ze geen zuivel mag in verband met haar koemelkallergie. Op deze manier krijgt ze wel de nodige voedingsstoffen binnen en hier zitten wat extra calorieën in, haar gewicht is wat laag. Gelukkig vindt ze dit drankje heerlijk!

Rond 07:45 zijn we bij het ziekenhuis, mooi op tijd! Gelukkig is mevrouw goed gestemd haha! Ruben is vandaag vrij en brengt Sef naar school, we twijfelden even of we weer samen naar de provocatietest zouden gaan, dit vonden we tijdens de pinda test namelijk erg fijn. Zo’n test geeft veel spanning en ik was blij dat we elkaar af konden wisselen. Maar voor nu was het praktischer dat één van ons met haar zou gaan.

We melden ons op de dagbehandeling. Het bedje staat al klaar, al gebruiken we deze praktisch niet tenzij ze erg ziek zal worden. We wachten op de check van de specialist. Ze wordt altijd eerst onderzocht: haar bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed worden gemeten, haar temperatuur wordt gecheckt en er wordt naar haar longen geluisterd. Als alles in orde is kunnen we pas echt starten met de test.

Het is een heus speelparadijs op de afdeling, Liz kruipt meteen op de stoel bij het speelgoed. Heerlijk, want we zitten hier voorlopig nog wel even….

De verpleegkundig specialist is er om Liz te checken, mevrouw krijgt meteen argwaan zoals je ziet. En terecht, want ze heeft al het nodige meegemaakt in haar jonge leventje. Gelukkig is alles in orde en mag ze starten. Ik ben blij want door haar verkoudheid bestond de kans dat de test niet door zou kunnen gaan. Gelukkig worden we niet naar huis gestuurd!

Dit zijn de potjes voor de test: 8 stuks met iedere keer een verdriedubbelde hoeveelheid (sporen van) hazelnoot. Er wordt ieder half uur een potje met wat appelmoes gemengd en aan haar gegeven. Ondertussen wordt ze nauwlettend in de gaten gehouden. Ik merk dat ik toch wel wat gespannen ben, want de pinda provocatie is nog geen 2 maanden geleden en zit nog vers in mijn geheugen.

Gelukkig zitten we op een gezellige kamer met in totaal 4 kinderen en er is een meisje waar ze even leuk mee speelt. Ik klets wat met de andere moeders en haal tussendoor een cappuccino die we om de hoek uit de automaat kunnen tappen. Heaven!

De 1e, 2e en 3e stap zitten erin. Met genoeg appelmoes slikt ze het prima weg maar ik ben benieuwd hoe het straks gaat want de hoeveelheid wordt steeds meer. Tot nu toe heeft ze geen symptomen, fijn! Als er wel iets gebeurt kunnen we op de bel drukken. Er lopen constant verpleegkundigen en artsen heen en weer, maar het is volle bak. Allemaal provocatietesten, verdeeld over verschillende kamers. Heftig om te zien, want helaas komen de meeste kinderen niet voor niets.

Het is ondertussen een uur of 11 en Liz wordt moe. Ze was al om 06:00 wakker en mocht weinig tot niets eten, dus ze heeft er even wat minder zin in. Even knuffelen bij mama! Je doet het super hoor lieverd!

Inmiddels zijn we een paar uur verder en bij stap 7 aangekomen, de op één na laatste en tot nu toe reageert ze nog steeds niet allergisch! Ze heeft alleen geen zin meer in de prutjes met appelmoes, mevrouw spuugt het zonder pardon uit. En dit potje bevat nu al 7 gram hazelnoot, zie dat er dan maar eens in te krijgen. We besluiten even een half uurtje te wachten en het dan met wat banaan te proberen. Zo fijn, ze willen er hier alles aan doen om het als een positieve ervaring over te brengen.

Helaas hebben we er maar een klein beetje van stap 7 in gekregen. We besluiten te stoppen met de test. Hierboven de rapportage. Toch heeft ze het heel knap gedaan!

Ze mag lekker haar eigen boterhammen en tussendoortjes opeten, dat gaat er wel in. Het is inmiddels 13:30. We moeten na de laatste hap van de hazelnoot nog 2 uur ter observatie blijven. Ik ben het wel beu, gelukkig heeft Liz nog genoeg te zien en te doen.

Er is op de dagbehandeling een leuke speelhoek, we lopen dan ook de hele dag heen en weer. Ze mag daar spelen en speelgoed meenemen naar de kamer waar ze met de anderen verblijft.

Het laatste kwartiertje, rond 15:00 mochten we naar huis! Over 3 maanden gaan we de test herpakken en stap 6, 7 en 8 opnieuw volgen. Er wordt een koemelkvrije hazelnootpasta besteld om te gaan proberen. Ze geven altijd Nutella als alternatief, maar deze kan ze dus niet eten. Conclusie voor nu: ze reageert niet op sporen van hazelnoot, maar een allergie kunnen we nog niet uitsluiten omdat de pure hazelnoot pas echt begint vanaf stap 7. Ik ben opgelucht, want de vorige keer was ze er bij stap 5 al zeer slecht aan toe met de pinda!

Ik ben het parkeerterrein nog niet af of ze slaapt. Ze heeft haar middagdutje overgeslagen en alle indrukken zijn natuurlijk slopend.

Als we thuis komen laat ze trots haar dapperheidsdiploma aan papa en Sef zien. Zo schattig! Ze is zich al zo bewust van alles. Zie je haar trotse snuitje?

Het is alweer etenstijd en we besluiten lekker frietjes te halen. Ik ben blij dat het allemaal zo is meegevallen vandaag!

Wordt vervolgd!

Schermafbeelding 2018-08-21 om 16.59.16

4 Comments

  1. Wat fijn dat ze niet allergisch is voor de sporen van hazelnoot! Hopelijk gaat de vervolgtest ook goed binnenkort. Liefs, Melissa

    1. Ja zijn we erg blij mee! Dankjewel! Xx

  2. […] en de hazelnoot zijn getest, in december wordt de hazelnoot afgemaakt want zoals je in de blog Plog 3 ☆ Een nieuwe provocatietestvoor Liz leest had ze er bij de laatste stappen geen zin meer […]

  3. […] stond deel II van de hazelnoot provocatietest op de planning! Jullie hebben in PLOG 3 al kunnen lezen dat we de test niet helemaal konden afronden, dus we kregen een nieuwe oproep voor […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.