Gastblog Zwangerschap

PRENATALE SCREENING – HET GESPREK BIJ DE VERLOSKUNDIGE

Prenatale screening.. soms denk je er pas over na op het moment dat je al voor de keuze staat. Wil jij je kindje laten screenen op eventuele afwijkingen? Ik was benieuwd hoe dit onderwerp voor verloskundigen zelf is. Zij hebben bijna dagelijks met dit onderwerp te maken.

Geke en Solange zijn verloskundigen in opleiding, maar zijn bijna klaar met hun opleiding. Samen bloggen zij op hun Facebook- en Instagram pagina ‘Life of a Midwife’. Ik vroeg hen of zij iets over dit onderwerp wilden schrijven.


Zelf bloggen we op Facebook en Instagram over het leven van verloskundigen (in spé). Gesprekken over prenatale screening horen hier natuurlijk ook bij. Hoe verloopt zo’n gesprek? Hoe kun je je goed voorbereiden? En wat is er voor ons als verloskundigen belangrijk?

INFORMATIE IS THE KEY

Als je zwanger bent, kom je vrij snel voor verschillende keuzes te staan. Sommige van die keuzes zijn leuk en wellicht gemakkelijk, andere een stuk ingewikkelder. Bij de eerste of soms tweede controle bij de verloskundige word je al met zo’n keuze geconfronteerd: prenatale screening. Wel of niet? En wat dan wel? De NIPT met of zonder nevenbevindingen? En willen we alles weten wat er op een echo gezien wordt? Best ingewikkeld!

Op de opleiding tot verloskundige worden hier meerdere lessen aan gewijd, maar op mijn spreekuren zie ik geregeld papa’s en mama’s to be die worden overspoeld door de grote hoeveelheid informatie. Je kunt jezelf hiermee helpen door je van te voren voor te bereiden en vast in te lezen.

OKÉ, VOORBEREIDEN DUS.

Omdat het internet vol staat met informatie over prenatale screening, is het soms lastig hier de juiste bronnen tussen te vinden. Als ik iemand aan de telefoon heb voor het maken van een eerste afspraak, benoem ik vaak de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. Hierop vind je informatie over de verschillende vormen van prenatale screening en een keuze hulp, die je helpt een keuze te maken die bij jullie past. Onder prenatale screening vallen zowel de combinatietest, de NIPT test als de 20-weken echo (ook wel SEO genoemd).

In de praktijk zie ik dat mensen het vooral lastig vinden om wel of niet voor de NIPT te kiezen. De 20-weken echo wordt bijna standaard bij iedereen gemaakt, waardoor vrouwen mij soms vreemd aan kijken als ik hen vertel dat ook die test een keuze is.

Lees ook: de (schijn)zekerheid van prenatale screening.

Tijdens het gesprek bij de verloskundige zal de verloskundige allereerst vragen of jullie (meer) informatie willen over prenatale screening. In Nederland heb je als cliënt namelijk het zogenaamde ‘recht op niet weten’, oftewel: als jij het niet wil, mag de verloskundige je hier geen informatie over verstrekken. Dit is als verloskundige soms lastig, omdat wij als zorgverleners wel de plicht hebben iemand goed te informeren, de zogenaamde informatieplicht. Ik los dit meestal op door bij een cliënt die geen informatie wil het volgende te vragen: “Het maakt mij niet uit welke keuze je maakt, als je maar een goed geïnformeerde keuze maakt. Heb je het gevoel dat je genoeg informatie hebt gehad? Of kan ik je hier nog bij helpen?’’. Soms komt hier dan nog een gesprek uit, maar vaak geven mensen aan voldoende informatie te hebben gehad, dan is dat ook goed.

Het ingewikkelde, maar ook juist het leuke aan gesprekken over prenatale screening is dat iedereen er anders in kan staan. Er zijn mensen die vanuit een bepaalde (geloofs)overtuiging de test wel of juist niet willen doen, mensen die álles willen onderzoeken wat er te onderzoeken valt en mensen die het behoorlijk ingewikkeld vinden om te kiezen. En het leuke? Alles is goed! Dit is namelijk jullie keuze en die van niemand anders. Komt ‘ie weer: als je maar een geïnformeerde keuze maakt. Dat is wel iets wat ik erg belangrijk vind. Weten waar je voor kiest én waar je niet voor kiest.

TEGENSTRIJDIGE GEDACHTEN

Als je het erg lastig vindt om te kiezen, helpt het vaak om te bedenken wat je met de uitslag zult doen. Zowel positief als negatief. Wat als er uit de test geen aanwijzingen voor een aangeboren afwijking komen, ben je daar dan gerustgesteld mee? Of zou er altijd iets blijven knagen, omdat de test nooit 100% zekerheid kan geven? En wat als er wel iets uit de test komt, vind je dat dan fijn om zo vroeg mogelijk te weten? Misschien omdat je een afbreking overweegt, of omdat je je zo goed mogelijk wilt voorbereiden. Of zou het je juist veel onzekerheid geven in de rest van de zwangerschap en vermijd je het daarom liever?

Soms kunnen gedachten hierover erg tegenstrijdig zijn. In een gesprek over prenatale screening probeer ik mensen daarom altijd hardop te laten denken, zodat alle voors- en tegens op tafel komen. Als zorgverlener begeleid je het gesprek hierbij door te luisteren, samen te vatten en soms niet kloppende informatie te corrigeren. De keuze maak jij als cliënt zelf, die maken wij niet voor je. De vaak gestelde vraag: “maar wat zou jij kiezen dan?’’, kan ik daarom ook niet beantwoorden. En heel eerlijk? Ik ben er zelf ook nog niet over uit wat ik zou kiezen als ik zelf zwanger zou zijn.

Hoe was jouw gesprek over prenatale screening bij de verloskundige? Was je er mee geholpen, of had je je keuze al gemaakt? Wat zouden álle verloskundigen moeten doen in zo’n gesprek en wat kunnen we beter achterwege laten? Ik hoor het graag!
Liefs, Geke

Bedankt voor jouw verhaal Geke. Interessant om ook eens door de ogen van een verloskundige naar dit onderwerp te kijken. Heel veel succes met het laatste stuk van je opleiding en ik wens je heel veel succes met je carrière als verloskundige.

Heb jij ook ervaring met prenatale screening? Wil jij ook (anoniem) schrijven voor lifeofamomaholic over prenatale screening of een ander onderwerp? Vul dan het contactformulier hieronder in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.