Persoonlijk

Q&A

Daar issie dan: de Q&A. Via Instagram stuurden jullie leuke vragen in. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet. Voor de antwoorden ben ik eens goed gaan zitten, ik vond het leuk om na te denken over de vragen. Het merendeel wilde de Q&A graag terug zien als blog. Dus bij deze… mijn allereerste Q&A. Laat in de reacties even weten wat je er van vond!

IS DE BLOG NOG STEEDS EEN ZUSSENBLOG OF IS HIJ NU ALLEEN VAN JOU?

Ik vind het mooi dat deze vraag gesteld word. En ook wel zo eerlijk dat hij beantwoord wordt. Ik ben deze blog gestart en vertelde er over aan mijn zus. Zij was ook enthousiast om te schrijven, en zo werd het een zussenblog. Ik wilde graag een x-aantal keer per week schrijven en Pascalle schrijft meer wanneer het lukt en ze inspiratie heeft. Inmiddels is het al een poosje geleden dat Pascalle haar laatste blog schreef, maar dat betekent niet dat de blog geen zussenblog meer is. Het is voornamelijk mijn blog, en Pascalle schrijft een artikel wanneer het lukt.

ZOU JE NOG EEN DERDE KINDJE WILLEN?

Een vraag die vaak gesteld werd. Ik vind hem ook wel logisch. Er staat een uitgebreider artikel hier over op de planning, dus dat komt nog. Soms zou ik best nog een derde kindje willen. Ik zou de eerste 30 weken van een zwangerschap nog wel willen doen (daarna vond ik het wat minder magisch) en ik zou echt nog wel een keer willen bevallen, en dan het liefst thuis, maar weer opnieuw aan een babyfase beginnen spreekt me wat minder aan. Aan de andere kant denk ik ook wel eens: “het is maar zo’n korte periode in je leven, dat heb je zo gehad.” Voor nu voelt het compleet zoals we zijn. Het is druk zat (geweest) met 2 kleine kinderen en we genieten heel erg van de rust die weer is terug gekomen.

DOEN JULLIE AAN EEN WEEKBUDGET VOOR BOODSCHAPPEN?

Nee. We letten wel eens op wat we uitgeven per week aan boodschappen, maar dat is ook echt niet altijd hetzelfde. Ik let gewoon niet op aanbiedingen en ik gooi in mijn mandje wat we nodig hebben of wat bijna op is. Ook eten wij geregeld op ons werk, waardoor we soms voor meerdere dagen per week geen of minder avondeten hoeven te kopen. Ik denk dat wij rond de €70,- tot €100,- per week kwijt zijn. Dat is inclusief luiers.

HOE VIND JE HET MOEDERSCHAP? LOOP JE WEL EENS ERGENS TEGEN AAN?

Dit vind ik best een grote vraag. Het moederschap is zoveel. Het is het allermooiste wat er is, maar je levert er ook wel wat voor in. Je raakt vermoeid, beleeft liefde intenser (vind ik), mijn huis is nooit meer opgeruimd, soms wil ik ze achter het behang plakken en soms mis ik ze alweer als ze net goed en wel in bed liggen. Ik vind het moederschap vooral heel intens. Op het vlak van liefde voelen en geven dus, maar ook de verantwoordelijkheid die je hebt is intens. De uitersten die je mee maakt: een peuter die je eerste liefdevol een kus en knuffel komt brengen, en die je vervolgens een dreun op je dakpan geeft. Intens.. dat is het goede woord.

Of ik wel eens tegen aan loop.. nou heb je even? Wat ik heel lastig vind is dat je als vader en moeder beide een eigen opvoedstijl hebt en beide (andere) dingen belangrijk kunt vinden. Dat botst wel eens, maar ik wil niet, op het moment dat Steef een van de kinderen staat te corrigeren, er wat van zeggen over dat ik het niet eens ben met zijn manier. Waar ik ook tegen aan ben gelopen is dat vriendschappen veranderen zodra je moeder bent geworden. Soms positief omdat je nieuwe vriendschappen op doet, soms negatief omdat je mensen kwijt raakt van wie je dat niet had verwacht.

ZOU JE HET NIET FIJNER VINDEN ALS JE MAN EN JIJ EEN REGELMATIGER WERKROOSTER HEBBEN?

Ik kan hier een heel kort antwoord op geven. Nee. Dat zou ik niet fijner vinden. Toch ligt dat antwoord ook wat genuanceerder. We hebben geluk met een heel fijn netwerk om ons heen. Zo past mijn schoonmoeder regelmatig op als wij moeten werken, en dat is vooral bij onze late diensten of slaapdiensten fijn. Vrienden vangen wel eens wat uurtjes op als het net even niet uit komt, en andersom doen wij dat ook voor hen. Mijn schoonmoeder wordt natuurlijk ook steeds ouder en hoe je het ook wendt of keert, het zal niet altijd haalbaar blijven om op onmogelijke tijden op onze kinderen te passen. Voor zolang als het voor beide partijen fijn blijft is het heel fijn dat wij daardoor dit werk kunnen doen.

Wat ik het grootste voordeel vindt aan het onregelmatig werken is dat we ook doordeweeks veel tijd samen hebben. Of dat we ook afzonderlijk onze dingen kunnen doen, met of zonder kinderen. Soms neem ik alleen Riv mee om boodschappen te doen of om naar een vriendin te gaan, een andere keer is dat Vieve. Dat kan dan, omdat Stephan thuis is. We maken heel veel mee van de ontwikkeling van onze kinderen, omdat we er vaak zijn. Hebben we een late dienst, dan slapen ze het grootste deel en daar missen we niet zoveel aan.

Dus, zo lang als dit kan en wij tevreden zijn met onze banen doen we dit lekker. Als het qua opvang lastiger wordt dan zullen we moeten kijken hoe we het op een andere manier kunnen opvangen.

WAT IS JE GEHEIM VAN GOEDE VRIENDSCHAP?

Het geheim van goede vriendschap is niet iets dat één persoon kent. Een vriendschap is net als een huwelijk: je moet er aan werken en tijd in investeren om het goed te houden. Als de ene vriendin altijd voorstelt om af te spreken, en de ander daar nooit mee komt, levert dat vroeg of laat frictie op. Verder vind ik het in een vriendschap heel belangrijk om de ander te zien. Vragen hoe het gaat, van je laten horen als er iets bijzonders speelt in het leven van die ander. Of dat nou een appje, belletje, een kaartje of een bezoekje is.. Het laten weten dat je aan de ander denkt.

WAT VIND JE HET LEUKSTE AAN HET MOEDERSCHAP?

Het allerleukste tot nu toe vind ik wel echt alle grappige en wijze peuteruitspraken die Riv doet. Hij houdt ons heel erg een spiegel voor van de dingen die wij blijkbaar zeggen. Maar ook zijn logica hoor je terug in zijn uitspraken en op dat soort momenten voel ik me extra gelukkig en gezegend.

Maar ook het feit dat onze kinderen echt op ons lijken vind ik heel erg leuk. Riv is net Steef en Vieve is net mij.

WAT ZIJN JE MOOISTE KARAKTER EIGENSCHAPPEN?

Rustig, zorgzaam en sociaal.

Rustig in de zin dat je mij niet gauw gek maakt, en ik in drukke situaties de rust behoud en mijn hoofd koel kan houden. Dat vind ik zelf heel erg fijn. Zorgzaam en sociaal hoor ik ook vaak terug van vriendinnen. Even een kaartje sturen om te laten weten dat ik aan ze denk, even langs voor een kop koffie. Ik ben blij dat dat dingen zijn die mijn vriendinnen typerend voor me vinden.

HEB JE NOG DROMEN/WENSEN OP HET GEBIED VAN REIZEN, VERHUIZEN, EEN ANDERE BAAN OF EEN OPLEIDING?

Dit zijn heel wat vragen in een, dus die splits ik even per onderwerpje. Wel hele leuke vragen!

REIZEN
Op het gebied van reizen heb ik niet heel veel wensen. Ik ben best een huismus. Ik vind het fijn om een mooie, zonnige zomervakantie van 2 weken te doen waar iedereen lekker geniet van het weer, het eten en het zwembad bijvoorbeeld. Gewoon de tijd samen hebben zonder anderen om ons heen vind ik heel lekker. Soms is het thuis een zoete inval bij ons en ik geniet er dan heel erg van dat dat twee weken lang gewoon even niet kan. Qua verre reizen heb ik nooit echt die drang gehad om dat te doen. Wel zou ik ooit met de kinderen naar Amerika willen. Ik ben daar nog nooit geweest, en dat zou ik wel graag willen. Dichterbij huis zou ik wel eens naar Griekenland willen, als we weer een vliegvakantie doen dan staat die wel op de nominatie.

VERHUIZEN
Wij wonen nu 5 jaar in ons huis. Ons eerste koophuis. Daar zitten we heel erg op onze plek, we vinden het een fijn en mooi huis, met leuke buren en we hebben inmiddels zoveel dingen aangepast in en om het huis dat we echt heel tevreden zijn. We hebben absoluut wel de wens om te verhuizen, alleen hebben we wel wat eisen. We gaan niet verhuizen naar iets wat net wat minder is dan we nu hebben maar dan met meer ruimte (qua tuin bijvoorbeeld). Zo moet het in dezelfde buurt zijn als waar we nu wonen, willen we er qua slaapkamers uiteraard niet op inleveren, willen we een grotere tuin en bij voorkeur een jaren ’30 woning. Dus.. verhuizen ja, maar wanneer en waar naar toe… Geen idee.

EEN ANDERE BAAN
Ik heb natuurlijk de allerleukste collega’s ever, dus als ik een andere baan krijg, dan moeten het wel mega leuke collega’s zijn om de boel te overtreffen.

Maar zonder dollen, ik heb echt wel dromen qua werk. Zo schreef ik al wel eens eerder dat het mijn grootste droom is om bij de politie te werken. Mijn dromen qua carrière in het werk wat ik nu doe zijn er ook wel, alleen is het nu niet per se de tijd daar voor. Het lijkt me bijvoorbeeld best leuk om ambulant te werken en de gezinnen te begeleiden waarvan de kinderen bij mij op de groep zitten. (Gezins)Voogd lijkt me ook een interessant beroep, maar wel pittig. Daarvoor wil ik wel echt wat jaren ervaring hebben om dat te doen. Daar ben ik op zich goed mee bezig, dus wie weet ooit. Voor nu vind ik het onregelmatig werken gewoon nog erg fijn.

OPLEIDING
Ik heb me wel eens verdiept in extra opleidingen voor wat betreft mijn werk. Ik vind het lastig om iets te kiezen waarvan ik denk “dat vind ik écht leuk om me in te specialiseren!”. Als je het bijvoorbeeld hebt over ambulant werken dan zijn er wel interne mogelijkheden voor een opleiding, en ook voor (gezins)voogd zou ik nog wel wat opleidingen of cursussen willen doen.

Binnen mijn huidige functie kijk ik ook al geregeld in de leeromgeving of er een cursus is die ik interessant vindt om te doen en die past bij mijn takenpakket. Zo heb ik onlangs bijvoorbeeld een cursus gevolgd voor het begeleiden van student (stagiaires of BBL studenten bijvoorbeeld).

Dat was hem dan, de eerste Q&A. De antwoorden op jullie vragen. Ik vond het zelf heel leuk om te doen, dus ik doe graag nog een keer een Q&A als jullie dat ook leuk vinden. Mocht je nog meer vragen hebben, drop ze hier onder in de comments. Fijn weekend!

2 Comments

  1. Marijke says:

    Super leuk om te lezen, en om je te volgen!

    1. Dat vind ik leuk om te horen, Marijke! Dankjewel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.