Recepten

Recept: Cheesecake New York style met frambozen swirl

Ik had laatst zo’n zin in cheesecake! Ik besloot er één zelf te maken. Omdat het me wat overdreven leek die alleen met Steef op te eten nam ik hem mee naar een vergadering op mijn werk.

Ik deelde de foto’s op instagram en kreeg veel vragen naar het recept. Dus bij deze: het recept van mijn cheesecake in New York style.

Ingrediënten

Ik heb een basisrecept opgezocht, en er zelf een beetje mijn eigen draai aan gegeven.

⤷ Bastognekoekjes (ik gebruikte ongeveer 3/4 pak)
⤷ 100 gram ongezouten roomboter of margarine
⤷ 1 vanillestokje
⤷ 600 gram MonChou
⤷ 2 eetlepels tarwebloem
⤷ 175 gram suiker
⤷ 3 eieren
⤷ 125 gram crème fraîche

Ingrediënten voor de frambozen swirl

⤷ Ongeveer 250 gram frambozen (bijv. uit de diepvries)
⤷ een paar schepjes suiker op gevoel

Verder heb je nodig een velletje bakpapier, een springvorm (ik gebruikte Ø 24 cm, hoe groter, hoe lager je cheesecake wordt), een deegroller en een diepvrieszakje (of een keukenmachine).

Bereiding

Zet om te beginnen je over vast aan op 120 °C. Dan wordt ie vast warm, terwijl jij begint aan je voorbereidingen.

Leg een velletje bakpapier over de bodem van je springvorm, plaats de springvorm er overheen en doe hem dicht. Het overtollige bakpapier knip je af en kan weg.

De bodem

De bastogne koekjes kun je fijnmalen in een keukenmachine en als je die -net zoals ik- niet hebt, dan volstaat een diepvrieszakje ook. Met de deegroller sla en rol je de bastogne koekjes fijn tot een kruimelige mix. Smelt de boter in de pan, maar laat het niet bruin worden. Als alle boter gesmolten is, haal je de pan van het vuur en doe je de koek kruimels er bij in. Je roert de boter en de koekjes goed door elkaar, als alles goed door elkaar gemixt is, verdeel je de koekjes over de bodem van de springvorm en duw je ze goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet daarna de springvorm in de koelkast.

Frambozen Swirl

Als je nog houdt van een fruitige toevoeging, dan kun je deze stap eerst doen.

Doe de frambozen met een paar schepjes suiker in een steelpannetje. Zet het op laag vuur aan en blijf doorroeren tot alle frambozen zacht zijn. Doe de frambozen in een zeef en druk al het vruchtensap er uit zodat er een frambozencoulis overblijft. De pitjes en velletjes blijven in de zeef achter. Laat de frambozencoulis afkoelen.

In plaats van frambozen kun je ook kiezen voor een andere fruitsoort, bijvoorbeeld aardbeien.


De cheesecake zelf

Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap met een mespunt het merg eruit. Doe dit samen met de MonChou, bloem, suiker, eieren en crème fraîche in een beslagkom. Dit mix je met een garde of een mixer op lage snelheid tot een egaal geheel.

Schep het Mon Chou mengsel in de springvorm en strijk het glad. Druppel de frambozencoulis op de taart. Ga met een mespunt door de frambozencoulis en swirl dit met het Mon Chou mengsel. Wanneer je teveel frambozencoulis gebruikt (guilty!) dan is het lastiger swirlen. Je kunt er ook voor kiezen eerst de helft van het Mon Chou mengsel in de vorm te doen, dan wat frambozencoulis en dan de rest van het Mon Chou mengsel en de frambozencoulis bovenop.

Bak de cheesecake in anderhalf uur af in het midden van de oven. De cheesecake is klaar als de buitenkant stevig is, en het midden van de taart nog wat wiebelt. De taart moet eerst afkoelen voordat je hem in de koelkast zet. Hij wordt het lekkerst wanneer je hem minimaal 4 uur voor het opdienen afgedekt in de koelkast laat staan.

Ga jij dit recept uitproberen? Laat me jouw resultaat zien op instagram en gebruik #lifeofamomaholic en tag me!

4 Comments

  1. Jum! Love cheesecake.

    1. Jaaa! Ga je het recept uitproberen? Laat me dan weten hoe hij is geworden 🙂

  2. […] big dirtythirty!) en dan kan ik hem nog een keer maken maar dan in een variatie. Het recept vind je hier en uiteraard kun je hem zo aanpassen als jij hem lekker […]

  3. […] de week dat Stephan 30 werd! Ik maakte voor zijn verjaardag een variatie op mijn eerder gedeelde cheesecake recept. Goed, voor nu: veel plezier met deze plog! Of toch MOMories? Ik twijfel nog even verder… […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.