Recepten

RECEPT: SPINAZIE MET KOEK

Toen ik klein was maakte mijn moeder vaak een ovenschotel met spinazie. Deze ovenschotel werd altijd ‘spinazie met koek’ genoemd. Waarom? Door de lekkere bovenkant van bladerdeeg.

Ik vind dit gerecht zelf heel easy om te maken. Het kost weinig tijd, ondanks dat het een ovengerecht is. En zeg nou zelf, spinazie met koek klinkt voor een kind toch ook uitnodigend?

Voor 2 volwassenen en 2 kinderen heb je het volgende nodig:

Ingrediënten:

❯ 500 gram rundergehakt
❯ 500-600 gram gehakte spinazie
❯ 2 uien
❯ 1 à 2 teentjes knoflook
❯ paneermeel
❯ 2 eieren
❯ 6 à 7 plakjes bladerdeeg
❯ peper en zout



En dan…

Verwarm je oven vast voor op ongeveer 200 graden.

Bak het gehakt rul in een koekenpan. Je hebt geen olie nodig. Ik gebruik bijna altijd gewoon ongekruid rundergehakt, maar Fries rundergehakt is ook erg lekker in dit gerecht.

Ondertussen snipper ik de uien. Ik doe dat in een snijmolentje. Super handig, gaat een stuk sneller. Ik doe daar ook vaak de knoflook in, maar je kan ook de knoflook persen, net wat je fijner of lekkerder vindt.

Bij de ingrediënten staat dat er 1 à 2 teentjes knoflook in moeten, maar die zie je niet liggen.. Ik was vergeten nieuwe knoflook te kopen en had geen zin meer om terug te gaan naar de winkel. Maar mét knoflook is de ovenschotel echt veel lekkerder!

Zodra het gehakt gaar is doe je de ui en knoflook erbij en dit bak je even kort mee. Dan voeg je ook de spinazie toe. Breng op smaak met zout en peper.

Klop de eieren los in een bakje en giet 2/3 van de eieren door je gehakt/spinaziemengsel en roer dit goed door zodat het goed met elkaar vermengd is. Het restant zet je apart, dit heb je later nodig. Voeg wat paneermeel toe, totdat al het vocht is opgenomen en het geheel lekker dik is.

Nu kan het in een ovenschaal. Ik vind het altijd fijn om een grote ovenschaal te gebruiken, maar in principe maakt het niet uit hoe groot je ovenschaal is, je hebt dan alleen iets meer of minder bladerdeeg nodig.

Vervolgens leg je de plakjes bladerdeeg er bovenop. Ik had voor deze ovenschaal 6 plakjes nodig. Het 7e plakje gebruik ik vaak om iets leuks er op te maken. Een gezichtje of ik snij wat letters uit. Vinden de kinderen ook leuker eten!

Het ei wat over was strijk je nu over het bladerdeeg en je ovenschotel kan in de oven! Meestal is een kwartiertje voldoende. Ik haal de schotel er uit als het bladerdeeg mooi goudbruin is.

En dan is het klaar! Opscheppen maar. Ik eet het het liefst gewoon zo. Stephan wil er altijd aardappelpuree bij. Riv (en Steef trouwens ook) eet het het liefst met appelmoes. Voor ieder wat wils dus.

Onze mini’s eten dit heel erg graag! En dat is bijzonder, want vooral Riv eet lang niet alles. Als we wat over houden dan vriezen we dat dus mooi in, voor een andere keer. 
Als je dit gerecht ook uit gaat proberen: succes en eetsmakelijk!

2 Comments

  1. Hoi Marissa en Pascalle,

    Wanneer je een volgende keer weer geen knoflook in huis zou hebben 🙂 ,
    kan je voor extra smaak ook een sterk smakende kaas raspen en
    door je gehakt/spinaziemengsel mengen.

    Warme groet,

    Stef

  2. […] op spinazie? Probeer dan ook eens DIT […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.