Recepten

SMOOTHIE INSPIRATIE

Smoothies, ik ben er gek op! Sinds ik een nieuwe blender heb mix ik er weer op los en ik dacht “waarom niet een paar receptjes met jullie delen”? Nou kun je dit natuurlijk niet echt een recept noemen, dus geef ik jullie wat smoothie inspiratie.

Ik houd niet heel erg van ontbijten. Vaak ben ik druk met de kinderen en schiet het er bij in. Ook wil ik het liefst één van mijn maaltijden met yoghurt doen, in plaats van brood. Een smoothie is voor mij een hele makkelijke, gezonde en lekkere oplossing.

Vandaag deel ik 2 receptjes met jullie ter inspiratie. Het zijn smoothies die ik zelf heel lekker vind en graag maak. Ook de kinderen vinden deze lekker. Eerlijk gezegd houden ze niet van groene smoothies, maar dat heeft met name met de kleur te maken. Als ik een fruit smoothie maak met een handje spinazie er in dan merken ze daar niets van.

Maar goed, een fruit smoothie en een groene smoothie heb ik voor jullie paraat staan. Probeer het uit, experimenteer zelf een beetje met de smaken die je lekker vindt en laat vooral weten wat je er van vond!

FRUIT SMOOTHIE

Als ik een fruit smoothie maak, is dat meestal voor het ontbijt. Ik kies vaak dezelfde ingrediënten omdat ik die het lekkerst vind. Dit recept is dus perfect als instap recept.

INGREDIËNTEN

 • 1 banaan
 • handjevol aardbeien (ik neem ze altijd uit de diepvries)
 • 2 handjes blauwe bessen (ook uit de diepvries)
 • Kwark of yoghurt. Ik doe dat op gevoel, maar ongeveer 200-300 ml
 • Evt. wat water of appelsap om de boel wat dunner te maken.
 • Evt. een eetlepel chiazaad en/of lijnzaad.

Je gooit alle ingrediënten bij elkaar in de blender, behalve het chiazaad. Als je er water of (appel)sap bij doet is het belangrijk om te onthouden dat hoe meer je daarvan toevoegt, hoe dunner je smoothie wordt. Als je niet van heel dun houdt kun je het best het water/sap pas tijdens het blenden toevoegen, zodat je kunt zien of je smoothie van zichzelf al dun genoeg is.

En blenden maar! Bij mijn blender is het voor deze ingrediënten voldoende om zo’n 30 seconden te blenden, maar kijk vooral even wanneer hij bij jou goed is.

Wij drinken van deze hoeveelheid met zijn allen, de kinderen hebben een kleinere beker dus ik denk dat we er 3 grote glazen uit kunnen halen. Zoals ik al zei gebruik ik smoothies vaak om mee te ontbijten. Ik gooi er wat chiazaad door en eet er bijvoorbeeld een dunne plak bananenbrood bij. Eetsmakelijk!

GROENE SMOOTHIE

Een groene smoothie is voor veel mensen even wennen. Als je de juiste ingrediënten er in doet, proef je vaak niet eens dat je selderij, spinazie, of boerenkool naar binnen werkt. Deze smoothie vind ik persoonlijk lekker, maar het is wel wat mix & matchen met de hoeveelheid ingrediënten.

Voor deze groene smoothie gebruik ik onderstaande producten en daarvan krijg ik ongeveer 1 liter smoothie.

INGREDIËNTEN

 • 2 bananen
 • 1/2 avocado
 • een schaaltje spinazie (ik gebruikte deelblokjes uit de vriezer)
 • 8 basilicum blaadjes
 • een snufje kaneel (naar smaak, experimenteer vooral met de hoeveelheid)
 • 500-750 ml sinaasappelsap

Snijd de avocado door midden, haal de pit er uit en lepel het vruchtvlees eruit. Spoel je basilicumblaadjes even af onder de kraan en gooi dit, met de rest van de ingrediënten in de blender. De spinazie kun je laten ontdooien, maar ook bevroren gebruiken, net wat je lekker vindt.

Van de sinaasappelsap kun je zoveel toevoegen als je lekker vindt. Ik vind persoonlijk wat meer sinaasappelsap lekker, omdat de smoothie dan iets frisser en minder romig wordt, maar het is maar net wat je wil.

Het eindresultaat!

Laat me even weten als je een van deze smoothies hebt gemaakt en wat je er van vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.