Gastblog Zwangerschap

WANNEER JE HET VERTROUWEN IN DE NIPT KWIJT BENT…

Prenatale screening.. soms denk je er pas over na op het moment dat je al voor de keuze staat. Wil jij je kindje laten screenen op eventuele afwijkingen? Ik was benieuwd hoe andere vrouwen hier mee om zijn gegaan. Eerder schreef ik al mijn eigen ervaring met prenatale screening en legde ik kort uit waar dit uit bestaat. Vandaag het verhaal van Anna*


Anna is 28 jaar en moeder van een kindje van 1 jaar oud. Zij heeft tijdens deze zwangerschap de NIPT test laten doen, maar zou ze dit bij een volgende zwangerschap weer laten doen?

HET VERHAAL VAN ANNA

In juni 2017 kwamen we erachter dat we in blijde verwachting waren van ons eerste kindje, spannend! Op mijn 27e verjaardag hadden we onze eerste echo. Ik zou zo ongeveer 10 weken zwanger zijn op dat moment, dan konden we gelijk de intake doen met de verloskundige.

LEES OOK: DE (SCHIJN)ZEKERHEID VAN PRENATALE SCREENING

Er komt heel erg veel op je af als je net zwanger bent, maar zeker als je voor het eerst zwanger bent. Zo kwam ook het moment dat ons werd gevraagd of we een prenatale screening wilden laten doen. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de NIPT.

De verloskundige heeft ons heel goed voorgelicht, daar kan ik echt niets op aanmerken. Ze heeft ons alles duidelijk en rustig uitgelegd en we kregen ook foldertjes mee met extra informatie. Wij hebben ervoor gekozen om wél de prenatale screening te doen omdat we er de financiële middelen voor hebben. Ook wilden we het toch wel graag weten als ons toekomstige kindje een afwijking zou hebben. Mijn partner en ik lagen op één lijn wat betreft het wel of niet laten doen van de test. Daar hoefden we niet lang over na te denken.

De NIPT is een vrij gemakkelijke test en zonder risico. Je laat je bloed prikken, dit wordt binnen een bepaald aantal uren onderzocht en vanuit daar kunnen eventuele afwijkingen geconstateerd worden.

De uitslag van de test kwam al eerder binnen dan verwacht, en die vond ik zelf persoonlijk een klein beetje teleurstellend. De uitslag was positief, maar ik vond hem teleurstellend omdat er in de mail stond: ‘Naar aanleiding van de NIPT test die we bij u hebben gedaan hebben we geen bijzonderheden geconstateerd, en is er geen reden om verder onderzoek te doen.’ Het positieve is dus dat ze geen reden hebben om verder onderzoek te doen, maar wat mij tegenviel was dat deze uitslag weinig inhoud had. Ik had verwacht dat we zouden horen dat alles goed zou zijn, maar uitsluitsel krijg je met deze test niet.

POSITIEVE NIPT, MAAR TOCH NIET GOED?

Als ik ooit nog een zwangerschap mee mag maken zou ik de prenatale screening niet meer ondergaan. En dat heeft eigenlijk niets te maken met mijn eigen ervaring, maar wel met de ervaring van een kennis die in dezelfde periode als ik in verwachting was van haar eerste kindje. Zij hebben, net als wij, ook de NIPT test ondergaan, met dezelfde uitslag. Tijdens haar 20 wekenecho hebben ze iets ongewoons gezien op de echo. Misschien was het ook niets, maar er was toch een reden om voor verder onderzoek richting Nijmegen te gaan.

Ook daar werd iets gezien op de echo, dus werd er ook een nekplooimeting en een vruchtwaterpunctie gedaan. Uit al deze testen was niet op te merken dat er iets met het kindje aan de hand zou zijn. Toch zag die echo er niet goed uit, de hersentjes groeiden niet op de goede plek. Dit stel heeft hun kindje met 22 weken geboren moeten laten worden met de wetenschap dat het geen levensvatbaar leven zou hebben. Hoe moeilijk moet het zijn dat geen één test je kan vertellen wat jou kindje mankeert, maar dat je de gynaecologen moet geloven dat het niet goed zou zijn met je kindje.

het zijn mooie bloemetjes als ze geplukt zijn

Mijn ervaring: de NIPT test is heel goed is als je de afwijkingen wilt uitsluiten waarop je wordt getest. Maar houd er rekening mee dat het niet alles uitsluit. Die verwachting hadden wij dus wel van de NIPT test. Ik denk dat er tegenwoordig al heel erg veel uit de echo’s wordt opgemerkt. Mijn advies voor andere aanstaande moeders is: ‘Volg je gevoel! Doe wat jouw gevoel je in geeft.. want uiteindelijk is dat wat klopt.’

Waarom ik graag mijn verhaal met jullie wil delen? Omdat ik –net als misschien wel meer aanstaande moeders- heel erg relaxed naar mijn 20 wekenecho ging, omdat de NIPT uitslag positief was. Maar met de ervaring die we bij onze kennis hebben gezien, zullen we bij een eventueel volgend kindje, de zwangerschap heel anders beleven.

Lees ook: EEN AFWIJKENDE COMBINATIETEST

Uiteindelijk ben ik zelf na een hele makkelijke zwangerschap en een hele snelle thuisbevalling in februari 2018 bevallen van een zoon. Hij is geboren met 39+4 weken, maar had in de eerste dagen van zijn leven echt opstartproblemen. Drinken was lastig, en ook op temperatuur blijven ging hem nog onvoldoende goed af. Hij heeft ruim 2 weken in het ziekenhuis gelegen om aan te sterken en te leren drinken. Zo zie je maar.. hoe je zwangerschap of bevalling ook verloopt, elk kindje is uniek. Een klein, bijzonder en groot wonder!


Bedankt voor jouw verhaal, Anna. Wat heftig om bij anderen te zien dat zo’n zelfde uitslag dus helemaal niets zegt. Ik kan me voorstellen dat je in de toekomst mogelijk een andere keuze gaat maken.

*Anna is niet de echte naam van de schrijfster. Zij wil graag anoniem blijven.

Heb jij ook ervaring met prenatale screening? Wil jij ook (anoniem) schrijven voor lifeofamomaholic over prenatale screening of een ander onderwerp? Vul dan het contactformulier hieronder in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.