Kind Peuter

ZINDELIJKHEIDSTRAINING… SO FAR

Zodra je een peuter in huis hebt gaat er vroeg of laat een moment komen dat hij zindelijk wordt, of moet worden. Hoe wij dat aanpakten? Ik kan je in ieder geval alvast vertellen dat dat niet zo gepiept was. Sterker nog, we zijn er nog steeds mee bezig.


Riv was al vrij jong geïnteresseerd in het potje. Hij vond het wel leuk om er op te zitten en hem ook daadwerkelijk te gebruiken. In de zomer liep hij lekker zonder luier in de tuin, gebruikte af en toe het potje, maar als het eens mis ging, dan was dat ook geen ramp. So far, so good.

Half december vond ik het tijd om zijn luier af te doen. Riv voelde prima aan wanneer hij naar de WC moest, maar was mijns inziens gewoon een beetje te lui er voor. Zonder luier moest hij wel.

Ik printte een beloningsvelletje uit, kocht leuke stickers voor Riv en we waren er he-le-maal klaar voor.

TIJD, HEEL VEEL TIJD

De zindelijkheidstraining kost in het begin heel veel tijd. We hadden bewust een periode gekozen waarin sowieso elke dag één van ons thuis zou zijn. Ongeveer een kwartier tot een halfuur na ieder eet- of drinkmomentje gingen we even met Riv naar de WC. Of hij nou wel of niet moest, we probeerden het in ieder geval even.

Dat kost dus heel veel tijd. En heel veel opletten. We moesten nog beter op de signalen letten die hij af gaf als hij naar de WC moest. Dat ging in het begin heel erg goed, maar we hebben ook een periode gekend waarin het alleen maar mis leek te gaan en we het liefst weer luiers om wilden doen. Dat hebben we gelukkig niet gedaan.

IS HIJ NU DAN ZINDELIJK?

Voordat je peuter een kleuter wordt, zal hij zindelijk moeten worden. Mits je hem naar de basisschool wilt sturen. Als je kind nog niet zindelijk is, mag een basisschool hem/haar weigeren. In die zin hebben we nog meer dan genoeg tijd, want Riv is nog niet eens 3 jaar.

Echt zindelijk zou ik Riv ook nog niet noemen. Het gros van de tijd zegt hij zelf wel als hij naar de WC moet, maar er zijn ook heel veel momenten dat hij van ons gewoon even moet. Denk aan voor het slapen gaan, als hij wakker wordt, maar ook voordat we de auto in stappen ergens heen. We nemen wel altijd reserve kleding mee. Het kan altijd mis gaan, ook al doet Riv het zelf super goed, het blijft soms ook lastig om niet tussen de bril en de WC door te piesen 😉.

We zijn er super blij mee hoe het nu gaat en dat hij het zo goed doet!

DE NACHTEN

De nachten draagt Riv nog gewoon een luier. Ik heb wel eens gehoord dat als je kind 2 weken lang ‘s ochtends wakker wordt met droge luiers, je ze ook ‘s nachts uit kunt laten. Voor ons voelt dat nu nog niet goed, ondanks dat zijn luiers eigenlijk altijd droog zijn. Het gaat overdag nog niet altijd even goed, dus we hebben geen zin in gedoe en natte lakens in de nachten.

BIJ VIEVE GAAN WE DIT SOWIESO ANDERS DOEN

Achteraf denk ik dat we bij Riv iets te vroeg begonnen zijn met het daadwerkelijk zonder luier lopen. We wisten dat hij het kon, maar het was beter geweest als hij er zelf nog meer aan toe was. Bij Vieve wachten we dus iets langer, totdat zij zelf klaar is met haar luiers.

Dat potje? Dat gaat de deur uit. Die gaan we sowieso niet meer gebruiken. Het was een behoorlijke uitdaging om Riv van het potje naar de WC te verhuizen. Die grote WC was eng en koud. Onze WC is ook nog eens een stuk hoger dan een normale WC. Dat zorgde in het begin dus best voor wat gedoe. Bij Vieve gaan we gewoon meteen op de WC beginnen. Ze vindt het al mega interessant om bij Riv te kijken en heeft nog nooit van d’r leven een potje gezien. Dat maakt het vast wat makkelijker.

Er zijn mega veel handige dingen aan te schaffen die kunnen helpen bij het zindelijk worden. Zo hebben wij bijvoorbeeld een brilverkleiner voor de WC gebruikt. Ook heb ik overwogen om een zindelijkheidsbox aan te schaffen, maar ik wilde het eerst eens zelf proberen. Dat heeft dus goed uit gepakt. Hoe heb jij het zindelijk worden van je kindje aangepakt?


Uitgelichte foto: Picjumbo
Dit artikel bevat affiliate links.

3 Comments

  1. Judith says:

    Nora wordt in mei 2 en een half, ik hoop dat we er van de zomer mee aan de slag kunnen (lijkt me fijn, buiten in blote billen, was die buiten kan drogen na het zoveelste ongelukje etc). Maar eerlijk, ik zie er best tegen op!
    Ik weet dat je het niet kunt afdwingen en dat het sneller slaagt als ze er zelf klaar voor is,
    Maar we moeten toch een keer beginnen… lezen wel al boekjes over het potje en er staat er eentje in de badkamer maar nog niks serieus!

    1. Snap ik he-le-maal! In de zomer is dat wel echt fijn idd. Als ze dan van zich af plassen is dat gewoon iets minder erg buiten. Maar het komt sowieso goed. Vroeg of laat.. en idd het gaat sneller als ze er zelf klaar voor zijn, maar ik had ook het idee dat Riv het allemaal wel lekker makkelijk vond. Goed dat je boekjes leest, wekt misschien wel haar interesse. Succes alvast!

  2. Goed gedaan hoor! Inderdaad gewoon volhouden, ook al zit je er door heen. Die momentjes van plassen voor het slapen en voordat je de deur uit gaat horen er gewoon bij hoor. En inderdaad, de nacht kun je bijna niet trainen. Dat komt echt vanzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.